'Ahıskalıların Gürcistan'a entegrasyonu için her türlü desteğe hazırız'

Başbakan Binali Yıldırım Ahıska Türkleri ile iili açıklama yaptı.



Başbakan Binali Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ve beraberindeki heyetle Dolmabahçe Ofis'te 1 saat 20 dakika sürdü.

Bunun ardından Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde konuşan Yıldırım, 

"Ahıskalıların Gürcistan'a entegrasyonu konusunda her türlü desteğe hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Gürcistan, 2007 yılından bu yana bir numaralı ticaret ortağımız. İkili ticaret hacmini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Gerek havayoluyla, gerek kara geçişlerinde engelleri kaldırarak iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyonu daha ileri bir noktaya götüreceğiz. Gürcistan Türkiye arasında karşılıklı yatırımlar da devam ediyor."

AHISKA TÜRKLERİ


Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944'te Gürcistan'ın Ahıska bölgesinde yaşayan onbinlerce Ahıskalı Türk'ü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etti. Trenlere bindirilen ve günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağıtıldı.

ABD, Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kıbrıs ve Gürcistan'da yaşayan Ahıskalı Türklerin sorunları 70 yılı aşkın zamandır çözülemedi.
TİMETURK | HABER MERKEZİ