Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, “Bir kentin gelişebilmesi için ulaşım şarttır. İlimize özel sektör yatırımının gelmesi için deniz, tren ve havayolu ulaşımının olması lazım. Ardahan’ın Karadeniz’e açılması için Ardahan – Ardanuç tünelinin bir an önce yatırım programına alınmasını bekliyoruz” dedi.

Ardahan Haber Gazetesi imtiyaz Sahibi Özkan Karakaya’ya özel mülakat veren Belediye Başkanı Faruk Demir,  dünyanın üçte birinin deniz olduğunu, limana ulaşmadan gelişmenin mümkün olamayacağını ve özellikle Ardahan için tren yolunun ciddi bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Anayurdu demir ağlarla ördük’ sözlerine atıfta bulunan Başkan Demir, şunları söyledi:

TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN BÜYÜK COĞRAFYA BOŞ DURUYOR

“Ardahan kendi ekonomik değerlerini ortaya çıkarması gerekmektedir. Antalya'da portakal, Ayvalık'ta Zeytin, Rize'de çay varsa Ardahan'da ise hayvancılık vardır. Bunun için ordinaryüs olmaya ya da diplomanın olmasına gerek yok. Burada portakal üzerine kafa yormaya gerek yok, halkımız hayvanın gözüne baktığı zaman bunun gebe mi? Diş atmış mı? Ya da kaç yaşında olduğunu çok iyi biliyor. Ardahan Belediyesi olarak kavurma işine girdik ve önümüzdeki hafta kavurma üreteceğiz. Hayvancılık bizim için önemli bir ekonomik değerdir. Bunun için diyorum ki hayvancılığın bel kemiğini oluşturan kaba yem sorununu çözmemiz lazım. 2001 yılında Koç Ata grubu ile sözleşme yaptık, vatandaş hayvanını yetiştiriyorsa pazarlama sorunu kalmayacak. Ardahan coğrafya olarak İstanbul’dan büyüktür.  Ardahan mera hayvancılığı için bulunmaz bir nimettir, sulama barajlarının devreye girmesi ile Ardahan ve Göle ovasının tarıma kazandırılmasıyla kaba yem sorunu ortadan kalkmış olur.”

Sınır ticaretinin önemine de değinen Belediye Başkanı Faruk Demir, Posof Türkgözü ve Çıldır Aktaş Sınır Kapısı konusunda vatandaşa ciddi eğitimlerin verilmediğini ileri sürdü.

ARDAHAN KAFKASYA’YA AÇILACAK

Demir: “Ardahan, Gürcistan’ın Başkenti Tiflis ve Azerbaycan’ın Başkenti Bakü ile her alanda ticaret yapabilir.  Ankara bize uzak ama Tiflis bize yakın, özelikle Türki Cumhuriyetlerle ticari bağlarımızı güçlendirmemiz lazım. Bu konu da çalışmalarımız sürüyor. Türkiye’nin Kafkasya’ya açılan en önemli kapısıdır. Pandemiden önce başlatmış olduğumuz Kafkasya açılımımızı geliştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle Gürcistan toprakları içerisindeki Ahıska ile kardeş kent protokolünü hayata geçireceğiz. Kardeş kent protokolünü hayata geçirdikten sonra, Kafkas petrol ve doğalgaz boru hatlarının Anadolu'ya ve Avrupa'ya ilk giriş yeri olan Ardahan'ın bu coğrafyayla daha sıkı ilişkiler kurması gerekiyor. Dolayısıyla bizim Kafkasya'yla kültürel ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirerek ilerlememiz gerekiyor. Nasıl Edirne Trakya'yla ilişkilerini üst düzeyde geliştirmiş ise bizim de Ardahan olarak Gürcistan, Tiflis ve Bakü'ye kadar bu bölge ile ilişkilerimizi bir an evvel üst düzeye çıkartmamız lazım. Ticari Ateşeler, Büyükelçilikler, Belediye Başkanları, Valiler ve Devlet Başkanları düzeyinde bu köprüyü kuracağız ki Ardahan'da ekonomik kalkınma ve kültürel iş birliğinin önü açılsın. Bu çerçevede Kafkasya'ya özel önem vereceğiz” diye konuştu.

ANKARA'DA PASTA DAĞILIYOR

Ardahan’da görev yapan geçmiş siyasetçileri de eleştiren Başkan Demir, “Halk vekilleri hizmet için seçer, seçilenler Ardahan’da eser bırakması lazım. 31 yıldır seçilenler hep şahsi işlerini yapmışlar, Milletvekili olanlar gitmiş kendi işine gücüne bakmış ve ben onların bir eserini göremedim. İlhan Aküzüm dediğin zaman şeker, çimento ve Sarıkamış ayakkabı fabrikası akla geliyor. Bakınız Orhan Atalay döneminde ortaya konulan projeler ve yapılan yatırımlar var. Sayın Atalay döneminde en azında yapılan eserler var, peki diğer siyasetçilerin hangi eseri ortada var, halkımız bunları bilmesi lazım. Halk siyasetçiyi Ankara'da dağıtılan pastadan pay kapmak için seçiyor” diye konuştu.

FİRMALAR YÖNETİM KURUP DOĞALGAZ ABONESİ OLACAKLAR

Ardahan Belediyesi ve İBB olarak Çevreyolunda yaptırılan modern Şehirlerarası Otokar’da ki ısınma sorununa da değinen Başkan Demir,  “Ardahan Belediyesi olarak otogardaki işyerlerini düşük fiyatla firmalara kiraladık.  Burada 11 tane firma var, kendi aralarında bir yönetim kurup doğalgaz abonesi olacaklar ve ısınma sorununu ortadan kaldıracaklar. Hem bedava işyeri vereceğim, yetmedi ondan bundan aldığım su ve emlak bedeli ile otogarın doğalgaz borcunu ödeyemem. Kaldı ki kanun da müsaade etmiyor. Belediye olarak firmalarla sözleşme yapmışız ve imzalar atılmış konu kapanmıştır” dedi.

PLANLADIĞIMIZ YATIRIMLARIN HEPSİ GERÇEKLEŞTİ

2022 yılını da değerlendiren Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Pandemi sürecinde dünya ve ülkemizde olduğu gibi Ardahan'ın da olumsuz etkilendiğini söyleyerek, ''Pandemi'den çıktığımız bu süreçte ülkemizde ve dünyada oluşan ekonomik dalgalanma maalesef her yeri olduğu gibi ilimizi de etkiledi. Fakat biz Ardahan Belediyesi olarak hazırlıklıydık. Bu süreçte en az düzeyde etkilendik. Fakat planladığımız yatırımlarımızı, kentimizin altyapısını ve sosyo ekonomik kalkınmışlığını hazırlanma noktasında hiçbir projemiz aksaklığa uğramadı'' ifadesini kullandı.


 
 
 
 

https://www.ardahanhaber.com.tr/