Ukrayna’daki savaş koşulları nedeniyle Elazığ’a getirilen ve geçici konaklama merkezinde kalan Ahıska Türkleri'nden 35 aileden oluşan 91 kişi, kalıcı olarak yerleşecekleri Bitlis’in Ahlat ilçesine uğurlandı.

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Herson kentinde mahsur kalan 218 aileden oluşan 703 kişi 2 yıl önce Elazığ’a getirildi. Aşağı Demirtaş Geçici Konaklama Merkezi'ne yerleştirilen Ahıska Türkleri için Bitlis’in Ahlat ilçesinde inşa edilen kalıcı konutların bir kısmı tamamlandı. 35 aileden oluşan 91 kişilik ilk kafile geçici konaklama merkezinde düzenlenen törenin ardından kalıcı olarak yerleşecekleri Ahlat’a doğru yola çıktı. Uğurlama törenine katılan Vali Ömer Toraman, Ahıska Türkleri'ne hitaben, “2 yıl önce sizleri havaalimanında, Elazığlı hemşerilerimizle beraber büyük bir coşkuyla karşılamıştık. O gün gözyaşlarımız birbirine karıştı. Birbirimize sarıldık, ağlaştık, hasret giderdik. Biz bir Ata’nın evlatlarıyız. Birbirinden koparılmış, uzak düşürülmüş iki kardeşiz. Maalesef Ahıska Türk'ü kardeşlerimiz bu ayrılıktan sonra çok çile çektiler. Pek çok zorluk yaşadılar. Öz yurtlarını terk etmek durumunda bırakıldılar. Evlerini, köylerini terk etmek zorunda kaldılar. Dünyanın görebileceği en acımasız sürgünlerden bir tanesini yaşadılar. Fakat hamdolsun ne dillerini ne dinlerini ne de kültürlerini kaybetmeden sapasağlam dimdik ayakta durdular. Bir Türk nasıl davranırsa öyle davrandılar. Bütün Türk dünyasına örnek oldular. Ahıska Türk’ü kardeşlerimiz yalnızca bir defa sürgüne maruz kalmadı ama inşallah bu artık son oldu. Ahıska bizim için ‘Yavru vatan’, artık ‘Ana vatan’da bir arada yaşayacağız” dedi.

‘AHLAT’A BİN AİLE YERLEŞECEK’

Ahlat’a bin ailenin yerleşeceğini ifade eden Vali Toraman, “Ahlat bizim için çok önemli bir yer. Bütün Anadolu’nun Türkleştiği, Müslümanlaştığı çıkış noktası, mübarek bir belde, çok güzel bir coğrafya. İnşallah orada bundan sonraki hayatınızı devam ettireceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız bin ailenin iskanı için kararname yayımladı. İlk etapta 218 ailemizin iskanını sağlıyoruz ama arkasından peyderpey diğer ailelerimizin iskanını sağlayacağız” diye konuştu.

Edilen dua ve kesilen kurbanların ardından ilk kafileyi taşıyan otobüsler yola çıktı. (DHA)