Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, 79. yıldönümünde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri andı ve Kırım Haber Ajansına özel açıklama yaptı.
Zafer Karatay, Kırım Tatarlarının, Çeçenlerin, İnguşların, Ahıska Türklerinin sürgün edilmesinin temel nedeni olarak Türkiye’nin Boğazlar Meselesini gösterdi. Karatay, “Kırım Tatarlarının, Çeçenlerin, İnguşların, Ahıska Türklerinin sürgün edilmesinin bir numaralı sebebi, Stalin'in Boğazlar meselesinde Kars ve Ardahan'ı talep etmesidir. Bu Yalta Konferansında, Tahran, Potsdam bu konferansların tutanaklarında açıkça yazılır” dedi.
Sovyetler Birliği’nin olası Türkiye işgaline karşı plan tasarladığını vurgulayan Karatay, sürgünlerin Türkiye’ye yönelik desteği durdurmak için yapıldığının altını çizdi. Karatay, “Türkiye'ye saldırdığında cephe gerisinde bir Türkiye'ye yardım etmesinden şüphelendiği muhtemel destekçileri sınır bölgelerinden temizlediler. Ahıska Türkleri hiç Alman işgaline uğramadılar. Ahıska bölgesi, Kars, Ardahan'ın hemen öte tarafında ama sadece ve sadece Türk oldukları için sürgün edildiler” dedi.
Sovyetler Birliği’nin Kırım Tatarlarına yönelik sürgün ve soykırım emellerine rağmen Kırım Tatarlarının vatanına geri dönmeyi başardığını ifade eden Karatay, “18 Mayıs Sürgünü, bütün bu ağır tramvaya bir milleti her şeyiyle, medeniyetiyle, halkıyla, nüfusuyla yok etmeye, diri diri mezarlığa gömmeye yönelik bir eylemdi. Bu, Sovyetler Birliği gibi çok gaddar ve totaliter rejimin bütün baskılarına rağmen sürgünden 1990'lara kadar direndiler, inanılmaz bir mücadele vererek, her türlü olumsuz şartlara rağmen, kötü şartlara rağmen birlik oldular ve Kırım'a dönmeyi başardılar” dedi.