Bugün ülkemizde Liselere Giriş Gınavı gerçekleşti. Bu sınava Bursada yaşayan,  Ahıska Türkü bir yavrumuzda girdi.

Medyaya yansıyan bilgilere göre  Çocuğumuzu haberleştiriken bir çok hata yaptılar. Ulusal bir haber ajansımız da geçen haberi bir çok haber sitesi ve twetter adresi aynen kullandı. Tabiki yapılan hatada katlanarak devam etti.

Yapılan haberde Ahıska Türkü olan çocuğa: Ahıska vatandaşı olarak lanse edilmiş, bu nasıl bir cahillik, nasıl bir gazeteci  dünyada var olan devletleri bilemez, ahıska diye bir ülkemi var, bu ülkenin asli unsuru olan Ahıska Türklerinin varlığından bi haber olduğu anlaşılıyor haberi yapan ve paylaşanların.

Hata bunla bitmiyor;

Çocuğun resimleri boy boy paylaşılmış, başarısız olduğu türkçeyi bilmediği ifade edilmiş, çocuk hem resimleri paylaşılarak hem türkçe bilmediği iddea edilerek tüm dünyaya ilan edilmiş. Bu haberler durdukça o yavrumuz rencide olacak. Yapılan yalan yanlış bilgisizce bir haber o yavrumuzu ve bizleri üzmüştür. 

 

Bu durumun haber yapılması çok yanlış, çocuk Türkiyeye  yeni gelmiş, pandemi döneminde de okullar kapanınca okula devam edememiş. Türkçe kendi ana dili Türkçeyi biliyor tâbi ancak  muhtemelen eski sovyet bloğu ülkelerde kiiril alfebesi yaygın bu çocuğumuzda geldiği yerde eğitimi böyle almıştır.

Yapılan bu haber bizleri derinden üzmüştür, bu haberi yapan ve yayınlayan haber merkezleri bu hatasından dönerek yaptığı yanlışı düzeltmelidirler.

Biz Ahıska Türkleri öz be öz Türküz türkçeyide iyi biliriz. Ama şu bir gerçektir ki  anadolu türklüğünün ayrılmaz bir parçası olan Ahıska Türkleri 1944 yılında Türkistana sürgün edilmiş yıllarca sovyet baskısıyla yaşamış ama dilini dinini  kültürünü kaybetmemiştir. Sovyetlerde yaşamanın bir sonucu olarak o devletin resmi dili ile eğitim görmüşlerdir.  Şu an zaman zaman türkiyeye gelen bu çocuklarımız, okullarımıza gelerek   latin alfebesinide öğrenmektedir.

Sayın Haberciler: Lütfen haber yaparken yazılanlara dikkat edelim, yapılan bir haberle insanları incitmeyelim ve Ahıska Türklerini tanıyalım.