100 bine yakın Ahıska Türkü’nün, anavatanları Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki yurtlarından koparılarak, Sovyetler Birliği’nin uzak bölgelerine sürüldüğü gün olan 14 Kasım 1944 tarihi halen acılarla hatırlanıyor. Sürgün yolunda bir çok Ahıska Türkünün insanlık dışı şartlarda hayatını kaybettiği, hayatta kalanların da gönderildikleri yerlerde büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıkları asla unutulmuyor.
Dokuz ülkede sayıları yarım milyona ulaşan Ahıska Türklerinin, bugün Türkiye'de yoğun bir şekilde yaşadığı biliniyor. Ahıska Türklerinin, soydaşları ve kader ortakları Kırım Tatar, Nogay, Kazan Tatarı ve Karaçay-Balkar Türkleri ile ortak kaderi paylaşarak, aynı baskıcı Stalin rejiminin kararıyla anavatanlarından uzaklaştırılması kara bir leke olarak tarihte yer aldı.
Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944 tarihinde Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a sürgün edildi.
SÜRGÜNDEN SONRA
Sürgün edilen 115,5 bin Ahıska Türkü, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın farklı bölgelerinde ikamet yerini değiştirme hakkı olmayan “özel yerleşimciler” olarak yerleştirildi. 1956 yılında özel yerleşim sınırlamalarının kaldırılmasının ardından Ahıska Türklerinin bir kısmı Kafkasya’nın farklı bölgelerine dönmeye başladı, ama halkın büyük bir kısmı Orta Asya ve ve Kazakistan'da yaşamaya devam etti.
Türkiye Ahıska Türklerinin kendi topraklarına yerleştirilmesi programına başladı. 2004 yılının Şubat ayından Rusya ve ABD hükümeti, Uluslararası Göç Örgütü desteğiyle, Rusya’nın Krasnodar bölgesinde ikamet eden Ahıska Türklerinin ABD’de yerleştirilmesi programı başlatıldı. 2005 yılının Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 21 bin Ahıska Türkü programa katılma başvurusunda bulundu ve 5 bin kişi ABD’nin farklı şehirlerinde yerleştirildi. Günümüzde Ahıska Türkleri dünyada 550 bin kişilik nüfusa erişti. Daha sonra da 2014'te Kırım'ın işgali neticesinde Ukrayna'nın doğusunda başlayan Rus müdahalesi nedeniyle çatışma ortasında kalan bölgedeki Ahıska Türklerinin bir kısmı Türkiye'nin girişimiyle Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirildi.
Bu vesileyle QHA olarak, 1944 sürgününü bir kere daha lanetliyor ve Kafkas Türklüğünün ortak kaderini paylaşan Ahıska Türklerinin sürgün ve sonrasında hayatlarını kaybeden atalarına rahmet diliyoruz.
QHA