Ardahan sorunlarına duyarlılığıyla tanınan Vali Altun, Havaalanı projesi ile ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:    

ARDAHAN ve HAVAALANI

Güneybatı Kafkasya olarak nitelendirilen coğrafyanın önemli merkezlerinden biri olan Ardahan aynı zamanda uluslararası enerji nakil hatlarının bulunduğu koridorun üzerindedir. Ardahan geleceğin dış ticaret merkezi ve lojistik üssü olmaya adaydır. Bir taraftan Kars ve Erzurum’a giden yolların standardının yükseltilmesi çalışması sürerken, diğer yandan 1 Mart’ta açılan Hopa Cankurtaran tüneli Ardahan’ı Karadeniz sahil yoluna bir saat daha yaklaştırmıştır. Devamında açılması beklenen Sahara ve Ilgar tünelleri de Aktaş ve Türkgözü sınır kapılarını Karadeniz’e bağlayacak önemli adımlar olacaktır. Ardahan’da bulunan her iki kapı da Sarp sınır kapısına alternatif olacak potansiyele sahiptir.

Üniversitenin açılmasıyla Ardahan’da gözle görülür bir canlılık meydana gelirken, şehirde yeni bir yapılaşma ve kentsel dönüşüm başladı, Yalnızçam kayak tesislerinin yeni etabı, şehrin kış turizminde iddialı hale gelmesini sağladı. Kışın tamamen donan Çıldır gölü turistlerce yeni yeni keşfediliyor, Ardahan’ın birbirinden güzel yaylaları ise keşfedilmeyi bekliyor. Kafkas arısının yaptığı şifalı çiçek balı, organik kaşar ve kekik kokulu doğal et ise başka bir yazının konusudur.

Küresel ısınmanın ve normal dışı mevsim değişimlerinin yaşandığı bir çağda Ardahan ve çevresi sağlıklı, uzun yaşam merkezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ticaret ve turizmin gelişmesi ile birlikte yakın gelecekte Ardahan’ın nüfusunun bir kaç kat artacağı kanaatindeyim, buna hazır olmak ve planlamaları şimdiden yeni duruma göre yapmak durumundayız.

Türkiye’de son 15 yılda 20 bin km bölünmüş yol yapıldı, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan marmaray, avrasya tüneli ve Yavuz Sultan Selim köprüsü gibi dev projeler hayata geçti, körfez üzerine yapılan Osman Gazi Köprüsünün ardından şimdi de Çanakkale boğazına dev bir köprü inşa ediliyor. Yakın bir zamanda Edirne’den Ardahan’a hızlı tren ile seyahat etme imkanı bulacağız inşallah. Devrim niteliğindeki bu yatırımların ortaya çıkardığı katma değer ise ülke sathında yaşayan tüm vatandaşlarımızın refahını olumlu etkiliyor.

Havayolu taşımacılığında da çağ atlayan Türkiye, Üçüncü havalimanı ile bu alanda Avrupa lideri konumuna gelecektir. 2003-2017 yılları arasında Havayolu Sektörüne, Kamu-Özel-İşbirliğiyle gerçekleştirilen projeler de dahil olmak üzere yaklaşık 35 milyar TL yatırım yapıldı yeni inşa edilen ve ilave yatırımlarla standartları yükseltilerek yeniden aktif hale getirilen havalimanları ile birlikte 55 havalimanı hali hazırda sivil hava trafiğine açıktır. Bu sayıya her geçen yıl yenileri ekleniyor ve hiç şüphe yok ki yakın bir zamanda Ardahan havaalanı da Türkiye’nin uçuş haritasında yerini alacaktır.

Türkgözü ve Aktaş gibi iki önemli sınır kapısı ile Kafkaslar’a açılan Ardahan ve doğal hinterlandında bulunan Şavşat (45 km), Ardanuç (70 km), Şenkaya (90 km) ve Oltu (100 km) ilçeleri Ardahan hava alanının doğal kullanıcıları olacaktır.

Havayolu seferleri düzenlenirken çevre illerdeki havaalanlarının uçuş saatleri ile entegre bir planlama yapıldığı için Ardahan havaalanı Kars, Artvin, Iğdır hatta Erzurum ilindeki yolculara da hitap edecektir. Buna ilaveten Ahıska, Vale, Aspindzda, Adigon, Ahılkelek hatta Tiflis gibi sınırımızın ötesindeki Gürcistan’a bağlı şehirler de bu havaalanını kullanabileceklerdir.

Salih Altun

 

 

 

 

Salih ALTUN KİMDİR

 
 
Salih ALTUN
Vali Yardımcısı
 

        Ardahan doğumlu olup, öğretmen bir baba ile ev hanımı bir annenin dört çocuğundan ilkidir. İlk ve Orta Okulu Ardahan'da Lise ve Üniversiteyi ise İstanbul'da okumuştur.

       İstanbul Halkalı Ziraat Meslek Lisesi (Halkalı Ziraat Mektebi Âlisi) mezunu olup ardından Marmara Üniversitesi İktisat bölümünü bitiren Salih Altun, Lisans Üstü Eğitimini ise Cumhuriyet Üniversitesi İktisat Ana Bilim Dalında KOBİ'lere ilişkin bir çalışma ve tez ile tamamlamıştır.

        2005-2006 yıllarında Almanya Sttutgart Schwaebisch Hall Goethe Institut'de bir yıla yakın süreyle dil eğitimi almış ve yine çeşitli Alman Devlet kurumlarında staj yapmıştır.

        Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Yüksek Danışma Kurulunda yer alan Salih Altun, gençlik yıllarından bu yana kamuya yararlı bir çok STK'nın faliyetlerine gönüllü olarak iştirak etmiştir.

        2004 yılında 91. Dönem Samsun Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği görevine intisap etmiştir. Sırasıyla Bandırma Kaymakam Refikliği, Azdavay Kaymakam Vekilliği, Sulusaray Kaymakam Vekilliği, Tokat Yeşilyurt Kaymakamlığı, Şavşat Kaymakamlığı, Arsin Kaymakamlığı, Van Vali Yardımcılığı, Bitlis Vali Yardımcılığı ve Bitlis Vali Vekilliği görevlerinde bulunmuştur. 24 Temmuz 2017 tarihininden itibaren Yozgat ilindeki görevine başlamıştır.

        İngilizce ve Almanca bilen Salih Altun evli ve bir çocuk babasıdır.