GÜRCİSTAN'IN AYIRAMADIĞI AHISKALI MEHEMMET-ZENNE GÖHFEROV ÇİFTİNİ ÖLÜM AYIRDI. 
Allah Rahmet eylesin Zenne nene vatanda vefat etti. "Ölürsem vetende ölem" dedi dileği yerine geldi.

VATAN AŞIĞI GÖHFEROĞLU ÇİFTİN HİKAYESİ
Mahmut (Mehemmed)-Zenne Göhferov çifti Ahıska’da doğdular. Daha çocuk yaştayken atayurtlarından 14 Kasım 1944 tarihinde bir gecede ansızın ailece silah zoruyla sürüldüler. Gittikleri orta Asya ülkelerinde sürgünde tanışıp evlendiler. Yıllarca baş koydukları bir yastıkta vatana dönme hayaliyle değişik ülkelerde yaşam savaşı verdiler. Nihayetinde gül devrimiyle demokrasiye geçen Gürcistan rejiminin daha çok da Avrupa Konseyi’ne verilen sözler dolayısıyla çıkardığı 2007 yılındaki yasa ile yumuşama politikalarına gidilmiş ve sürülmüş halkların geri dönüşlerine izin verilmişti. Bu politikalardan yararlanan Göhferof ailesi tamamen kendi imkanlarıylaatayurtları Ahıska’ya döndüler. 
Yaşlı Göhferov çifti bir oğlu ve ailesi refakatinde 18 Eylül 2009 tarihinde Ahıska’ya gelerek Tavarni mahallesinde aldıkları evde yaşamaya başladılar. Bin bir müşkülata katlanarak sürüldükleri topraklarda yeniden yaşamanın mutluluğu ile diğer Ahıska Türklerine mesaj gönderirken sözde demokrasinin kurbanı olacakları akıllarından bile geçmiyordu. 
74 yaşındaki Mahmut dede daha 7 yaşında çocukken sürüldüğü topraklarda sürgün günlerini yeniden yaşarken babalarına yaptırdıkları demir yolundan nasıl sürüldüğünü anlatırken nereden bilebilirdi ki Gürcistan’da hala o eski kafalarda insanların bulunduğunu?..
Hem de devletin içine çöreklenmiş kafalar…

1944 zihniyeti aileyi parçaladı
Gürcistan’da az sayıda da olsa 1944 zihniyetinin günümüzde halen daha yaşadığı 50 yıldan fazladır bir yastığa baş koyan Mahmut-Zenne Göhferov çiftini yeniden hem de devlet eliyle ayırarak kendisini gösterdi. 
Mahmut Göhferov(78) Azerbaycan pasaportu ile Gürcistan’a girmiş ve ata dede toprakları olan vatanı Ahıska’da yaşamaya başlamıştı. Aradan iki yıl geçmesine rağmen Gürcistan yönetimi bu toprakların asıl sahiplerine vatandaşlık vermemişti. Azeri pasaportunun günü bitmek üzereydi. Azerbaycan’a giderek pasaportlarını uzattılar. Geri dönerken Gürcistan sınırında Zenne Göhferava’nın(76) pasaportuna giriş vururlarken eşi Mahmut Göhferov’a giriş izni vermediler. Sebebini bile bildirmeden “Sen Gürcistan’a giremezsin” dediler. Daha gümrükteyken Gürcü devleti bu yaşlı çifti birbirinden ayırdı. Oğlu geldi annesini Ahıska’daki evine götürürken yaşlı babası boynu bükük geri dönmek zorunda kaldı. 
Tamı tamına 34ay bu ihtiyar Ahıska Türkü Gürcistan’a giremedi. Her sınıra gittiğinde geri çevrildi. Araya girmeyen kalmadı yine sınırdan içeri sokulmadı. Suçunu bilmiyor. Bu yaşlı adamın suçu ne olabilir ki? Eğer Gürcistan yasalarına göre suç işlemişse bu ihtiyar Gürcistan’da yargılanması gerekemez miydi? 
Şayet yargılanamıyorsa, ortada suç unsuru yok demektir. 
Peki, Gürcistan devleti hangi demokrasiye dayandırarak bu yaşlı çifti birbirinden tamı tamına 34 ay boyunca ayırdı.

Zenne nine dedesine kavuşmayı bekledi

Serbest göçle vatana gelip Ahıska’ya yerleşen Mahmut (Mehemmed)Göhferov(78) geldiği Azerbaycan’a geri döndüğünde sudan bahanelerle Gürcistan’a bırakılmadı. 34 ay boyunca Azerbaycan’da yaşayan Mahmut Göhferov vatanda yaşayan Zenne ninesine kavuşmayı bekledi. 
Ahıska’da evinde Zenne nineyi ziyaret eden DATÜB Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ile DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar Zenne nineyi dinlediler. Zenne Nine “Gadazialem beni dedeme kavuşturun. Biz vetende ölmek istiyoruz” sözleri yürekleri burkuttu. Bu üzerine DATÜB yöneticileri bu konuyu rapor ederek ilgili makamlara taşıyarak bu soruna çözüm getirmek için çaba gösterecekleri sözünü verdiler. Daha da olmazsa Avrupa Konseyi nezdinde girişimlerde bulunacaklarını da sözlerine eklediler. 
DATÜB yanında birçok kurum ve kuruluşun girişimleri anca 34 ay sonra sonuç vermişti.

34 Ay Sonra Kavuşabildiler

Gürcistan Demokrasisinin ayırdığı yaşlı çift sürgün yıllarından sonra hayatlarının sonbaharında kısa da olsa yaşamak için vatanları olan Ahıska’ya gelerek yerleştiler. Sudan bahanelerle yaşlı çifti birbirinden ayırdılar. 34 ay boyunca kavuşmayı bekledi yaşlıGöhferov çift. 
Zenne nine (76) her Ahıska’ya gelen gidene “Gadazialem beni dedeme kavuşturun” diyerek adeta yalvardı.
DATÜB bu konuyu defalarca Avrupa Konseyi nezdine taşıdı. Sonunda yeni iktidara gelen Gürcü yönetimi bu yanlışa ve yaşlı Ahıska Türkü çiftine yapılan haksızlığa dur diyerek 2013’ün noel akşamı ülkeye girişine izin verdi. Ahıska’da yaşayan Zenne ninesine Mahmut (Mehemmed) dedesi Noel hediyesi verilmiş oldu.
Ahıska’da yaşayan bu yaşlı çift Gürcistan Hükümetinden bir an önce kendilerine vatandaşlık verilmesini beklemektedir.

Burhan Özkoşar