Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın desteklediği ayrılıkçıların başlattığı iç savaş yüzünden evlerini ve işlerini kaybeden Ahıska Türklerinden ilk kafile Türkiye'ye hareket etti.

Ahıska Türklerinin tahliyesi, Başbakanlık koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Ukrayna makamlarının işbirliğiyle gerçekleştirdi.

 İlk etapta, ülkenin doğusundaki Slavyansk şehrinden gelen 327 Ahıska Türkü, Harkov'dan Türk Hava Yolları'na (THY) ait iki uçak ile Erzincan'a uğurlandı. İlk uçak ile Türkiye'ye gönderilen kafilede 164, ikinci kafilede ise 163 Ahıska Türkü bulunuyor.

Türkiye'nin kucak açtığı Ahıska Türklerinden ilk grup, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından ilk etabı tamamlanan eşyalı dubleks evlere yerleştirilecek. Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, ailelerin kaldıkları şehirlerden havalimanına getirilmesi ve uçağa bindirilmesine kadar bütün organizasyonla ilgilendi.  

 

Harkov Havalimanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tişörtlerini giyen Saffet Safarov ve Rafael Rustiyev, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye'ye gitmekten çok mutlu olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine sahip çıktığını söyledi. Kafilenin en yaşlı üyesi 89 yaşındaki İlimdar Nuriyev, " Türkiye bizi sahiplendi. Türkiye'den, Türkiyeli kardeşlerimizden Allah razı olsun" dedi. İlk defa Türkiye'ye gittiğini dile getiren Süleyman Sabir, "Neticede vatana gidiyoruz. Türkiye bizim de ana vatanımız. Dedelerimizin hayalini gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız Erdoğan başta olmak üzere Başbakan (Ahmet) Davutoğlu ve diğer yetkililere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

 

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Ukrayna Temsilcisi Marad Rasulov, "Bugün tarihi bir gündür. Ana vatanımıza dönemedik ama Türkiye'de bizim ana vatanımızdır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, AA'ya yaptığı açıklamada, 1944 yılında, dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin tarafından aynı Kırım Tatarlarına yapıldığı gibi Ahıska Türklerinin de vatanlarından sürüldüğünü hatırlatarak, 9 bine yakın Ahıska Türkünün Ukrayna'da yıllardır yaşadığını hatırlattı. 

Zaten maddi olarak sıkıntılı hayat geçiren Ahıska Türklerinin Ukrayna'nın doğusunda Rus ayrılıkçılarının başlattığı kriz ile daha da zor durumda kaldığına dikkat çeken Tezel, "Burada yaşayan 3 bin civarında Ahıska Türkü'nün evleri zarar gördü, tarlaları işlenmez hale geldi. Hayvancılık ile uğraşamaz oldular" ifadesini kullandı.

 

Bir grup Ahıska Türkü'nün geçen yıl mart ayında Ukrayna ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'de yaşama taleplerini ilettiğini anımsatan Büyükelçi Tezel, "Cumhurbaşkanımızın olumlu görüşü ile hemen bir ay sonra nisan ayında soydaşlarımızın Türkiye'ye nakli konusunda bakanlar kurulu kararı çıktı. Karar, Ukrayna'nın doğusunda bulunan, bir zamanlar çatışmaların en yoğun yaşandığı Slavyansk şehrindeki 677 aileyi ilgilendiriyor" şeklinde konuştu