Türk Konseyi Avrupa Temsilcilik Ofisi Açılış Töreni ve Dışişleri Bakanları Toplantısı Budapeşte’de gerçekleştirildi.

 

Türk Konseyi Dışişleri Bakanları Konseyi 10. Olağanüstü Toplantısı 19 Ocak 2019 tarihinde, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó’nun evsahipliğinde, Macaristan'da aynı gün açılış töreni gerçekleştirilen Türk Konseyi Temsilciliği binasında gerçekleştirilmiştir.

Türk Konseyi Temsilciliği’nin açılış töreni vesilesiyle yapılan toplantıya Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Baghdad Amreyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Chingiz Aidarbekov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanını temsilen Kazakistan Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçisi Nurbah Rustamov katılmıştır.

Taraflar, Türk Konseyi’nin Budapeşte’de Temsilcilik Ofisinin açılmasının önemini vurgulayarak,  bunun sadece Türk Konseyi’nin Macaristan ile ilişkilerini güçlendirmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türk Konseyi’nin AB ve Avrupa kurumları ile işbirliğini artırmaya da yardımcı olacağını belirtmişlerdir. Ayrıca Ofisin, TÜRKSOY, TURKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültürü ve Mirası Vakfı gibi Türk İşbirliği Teşkilatları, bağlı ve ilgili kuruluşları ile Macaristan'ın daha fazla işbirliği yapması için yeni yollar açacağının altını çizmişlerdir.


Toplantıda Bakanlar, 15 Ekim 2019 tarihinde Bakü'de yapılacak olan Türk Konseyi 7. Zirvesi'nin devam eden hazırlıklarını ele almışlar, Özbekistan’ın Türk Konseyi’ne katılımını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etmişler, Türk Konseyi’nin 2025 vizyonu konularının yanı sıra, Macaristan’ın Türk Kültür ve Miras Vakfı’nda Gözlemci Statüsüne başvurusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunmuşlardır.


Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, ünlü Türkolog ve Macaristan’ın eski Türkiye Büyükelçisi Janos Hovari'yi Bakanlara tanıtarak,  Temsilcilik Ofisi'nin İcra Direktörlüğü görevine adaylığını açıklamıştır.


Bakanlar Konseyi Toplantısının ardından, Üye Ülkelerden, Macaristan'dan ve Budapeşte'deki diplomatik misyonlardan 200'ün üzerinde misafirin katılımıyla Temsilcilik Ofisinin Açılış Töreni gerçekleştirilmiştir.  Törende, Temsilcilik Ofisinin Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı Üye Ülkeler ve Macaristan'ın Dışişleri Bakanları tarafından imzalanmıştır. 


Bakanlar ve Genel Sekreter törende yaptıkları konuşmalarda, Türk Dili Konuşan Ülkeler arasında daha büyük bir işbirliği için Ofis'in taşıdığı önemi vurgulamışlar ve ardından Macaristan'daki Türk Konseyi Temsilciliğinin hayata geçişini simgeleyen şeridi keserek ofisin açılışını gerçekleştirmişlerdir. Etkinliğe  Macaristan ve Üye Ülkelerden medya kuruluşları büyük ilgi göstermiş ve töreni kapsamlı olarak yayınlamışlardır.

Bakanlar ve Genel Sekreter, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı'nda Bakan Szijjártó tarafından verilen resmi öğle yemeğine katılmışlardır.


Program çerçevesinde, Bakanlar ve Genel Sekreter, Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından kabul edilmişledir. Macaristan Başbakanı Orban’a, Colpon-Ata Zirvesi’nden bu yana Türk Konseyi Üye Ülkeleri ile Macaristan arasındaki ilişkileri derinleştirme konusunda atılan adımlar hakkında, özellikle Türk Konseyi Macaristan Temsilciliği’nin açılışı ve Özbekistan’ın Türk Konseyi’ne katılımıyla taçlanan gelişmelerin yanısıra Başbakan Orban’ın da katılacağı Türk Konseyi 7. Zirvesinin hazırlıkları hakkında bilgi aktarmışlardır. Macar Hükümet Başkanı, Macaristan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Türk Konseyi ile daha yakın ilişkiler kurma konusundaki yoğun ve artan ilgisine ilişkin görüş ve vizyonunu paylaşmıştır.


Genel Sekretere, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcıları ve Proje Direktörleri eşlik etmiştir.