İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, Kırım Tatarlarının uzun dönem ikamet başvuruları için gerekli koşulları açıkladı. Daha önce Balkan Türkleri ve Ahıska Türklerinin sahip olduğu “Türk Soylu” statüsüne Kırım Tatarları da dahil edildi. Bu sayede Türkiye’ye gelen Kırım Tatarları gerekli şartları taşıması ve uygun görülmesi durumunda Türkiye’de uzun dönem ikamet iznine sahip olacaklar.
Ukrayna’da Rusya’nın saldırıları ve işgal girişiminin başlamasının ardından Ukrayna’daki Kırım Tatarları ve Ukrayna vatandaşları, Türkiye’ye sığınmaya başlamıştı. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri, bu kapsamda gelen sığınmacıların yerleştirilmesi ve savaşın izlerini silmek için çalışmalar yürütmüştü. Göç İdaresi Başkanlığı, Kırım Tatarlarına uzun dönem ikamet süreci için yürütülen çalışmalar kapsamında, başvuru için gereken belgeleri yayımladı.
Kırım Tatarları, bulundukları illerde bulunan İl Göç İdaresi Müdürlüklerine giderek, aşağıda yazılan belgeler ile beraber başvuru yapabilecekler.
KIRIM TATARLARI UZUN DÖNEM İKAMET BAŞVURUSUNU NASIL YAPACAK? HANGİ BELGELER İSTENİYOR?
Türkiye’ye gelecek Kırım Tatarlarının uzun dönem ikamet izni başvuru için ilk olarak https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden randevu almaları gerekiyor.
Başvurularda istenilen belgeler:
- Başvuru formunun çıktısı (Başvuran tarafından imzalanacak)
- Pasaport (2 tane fotokopi)
- Uyruğunda bulunduğu ülkenin ulusal kimlik belgesi
- Varsa önceki ikamet izin kartı fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş)
- Adli sicil belgesi
- 12 yaşını dolduranlar
- Kendi ülke makamlarından ya da Türk adli makamlarından alınabilir. (Adliye makamlarından alınabilir)
- İkamet izni kart bedeli (2022 yılı için 160,00 TL Vergi dairesine yatırılacak)
- Ukrayna uyruklu başvuru sahipleri için tek giriş vize harcı (2022 yl içi 1.033,66 TL Vergi dairesine yatırılacak)
- Adres belgesi
- Noter onaylı kira kontratı
- Noter onaylı taahhütname (Yanında kamet ettiği kişi tarafından Noter huzurunda verilecek taahhütname)
- Tapu fotokopisi ve Numarataj (Belediyeden alınabilir)
Not: Randevu gününde Türk ve Akraba Topluluklar ve İskân Kanunu Çalışma Grup Başkanlığı Ofisine gelinmesi gerekmektedir. (2. Kat 205-206 numaralı ofisler)
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU, KIRIM TATARLARINA UZUN DÖNEM İKAMET SÜRECİNİN BAŞLAYACAĞINI BİLDİRMİŞTİ
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 11 Haziran 2022’de düzenlenen basın toplantısında, Suriye’den gelen göçmenler, Türk soylulara uzun dönem ikamet izni verilmesi, Türkiye’de yabancılara ikamet ve geçici koruma verilmesi ve göç meselesinde gündemde olan konuları değerlendirmişti.
“KIRIM TATAR TÜRKLERİNE UZUN DÖNEM İKAMET VERMEYE BAŞLIYORUZ”
Kırım Tatarlarının da dahil edildiği Türk soylulara uzun dönem ikamet izni sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türk soylu Bulgaristan, Yunanistan, Ahıska ve Uygur Türklerine 8 yıl kesintisiz ikamet etme şartı aranmaksızın ve harca tabi tutmaksızın uzun dönem ikamet izni verilmekte olup Kırım Tatar Türklerine de uzun dönem ikamet vermeye başlıyoruz. Özellikle Ukrayna’daki savaş vesilesiyle gelenler dahil olmak üzere, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahliye edilerek ülkemize gelişleri sağlanan Ahıska ve Kırım Tatarı 3 bin 326 soydaşımızın 6 ilimizde bulunan merkezlerde barınma ve her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kararı 4 Haziran’da yayımlandı. Bitlis Ahlat’ta 1000 Ahıska Türkü aileyi iskan edeceğiz” değerlendirmesini yaptı. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığının özellikle savaş mağduru Kırım Tatarlarına verilecek olan yeni statü hakkında çalışmalarının devam ettiği öğrenilirken, sürece ilişkin yasal düzenlemenin yakın bir dönemde kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.