BASIN DUYURUSU

Türk Konseyi Genel Sekreteri, Yeni Zelanda’da İki Camiye Yönelik Terörist Saldırı Konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Düzeyinde Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı’na katılmıştır.

Türk Konseyi Genel Sekreteri, 22 Mart 2019 tarihinde İstanbul'da düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel konuşması ile başlayan Yeni Zelanda’da İki Camiye Yönelik Terörist Saldırı ve Müslümanlara karşı Nefret ve Tahammülsüzlükle Mücadele Konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Düzeyinde Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi Toplantısı’na iştirak etmiştir. Toplantıya ayrıca Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Winston Peters da katılmıştır.

Bakanlar, Yeni Zelanda'daki masum insanları hedef alan dehşet verici terörist saldırıları kınamış, Yeni Zelanda hükümetinin terörist saldırıyla ilgili soruşturmanın eksiksiz ve şeffaf bir şekilde yürütülmesinin taahhüdünü takdirle karşılamış, terör eyleminde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemişlerdir.

Katılımcılar, tüm terör eylemlerini kınayan, İslam’ın terörle bir tutulmasına karşı çıkan, tüm devletlerin terörist faaliyetlerle mücadele kararlılıklarını teyit eden ve dünyadaki Müslümanlara karşı beslenen kin ve nefret tutumlarını kınayan toplantının bildirisini kabul etmişlerdir.

Toplantı marjında Genel Sekreter, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek Türk Konseyi’nin yaklaşmakta olan Zirvesi’nin hazırlıklarını ele almışlardır.

Etkinlik sırasında Genel Sekreter ayrıca, İİT Genel Sekreteri Yousef al Othaimeen, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Noureddine Ayadi, Katar Dışişleri Bakanı Soltan bin Saad Al-Muraikhi, İİT Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, İİT eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve diğer katılımcılar ile ikili görüşmelerde bulunmuştur. Taraflar bölgedeki ve dünyadaki gelişmelere, Türk Konseyi ile İİT üye ülkeleri arasındaki ilişkilere ve diğer ortak konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunmuştur.

Toplantı ve ikili görüşmeler sırasında, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman ve Proje Direktörü Zhanar Nugumanova Genel Sekreter'e eşlik etmişlerdir.

 

toplantıdan fotoğraflar için tıklayınız:  https://photos.app.goo.gl/FVEcCtAowXUu8c8b9