Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü ile Gürcistan'ın Samtskhe-Javakheti bölgesinin valisi Akaki Maçutadze, Türkiye sınırındaki bu bölgenin kalkınması için iki ülkenin iş birliğinde yapılabilecek projeleri ele aldıkları bir görüşme gerçekleştirdi.
Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Nebi Gümüş ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı ile Gürcistan'ın Ahıska kentine gelen Gümrükçü, Vali Maçutadze ile görüştü.
Valilik binasında basına kapalı yapılan görüşmede, Türkiye-Gürcistan ilişkileri, iki ülke tarafından sınır bölgelerinde iş birliği, eğitim, ticaret, ekonomik kalkınma ve bu yönde yürütülebilecek projelerin ele alındığı öğrenildi.
Gümrükçü ve beraberindekiler daha sonra Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesine geçerek Türkoloji Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerle bir araya geldi. Ana vatanına dönerek bu üniversitede okuyan Ahıska Türkleriyle görüşen Gümrükçü ve beraberindeki heyet, Gürcü dili hazırlık sınıflarında incelemelerde bulundu. Heyet, Ahıskalı öğrencilerin barındığı yurtları da gezerek ihtiyaçlarını dinledi.
"Görüşmelerimiz olumlu geçti"
Büyükelçi Gümrükçü, ziyaretlerinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vali Maçutadze, Samtskhe-Javakheti Devlet Üniversitesi Rektörü Merab Beridze ve genç Ahıska Türkleriyle görüşmelerinin olumlu geçtiğini söyledi.
Maçutadze ile Türkiye-Gürcistan sınırındaki Samstkhe-Javakheti'nin kalkınması için iki ülkenin yapabileceği iş birliği konularını ele aldıklarını belirten Gümrükçü, Türkiyeolarak gelecekte bu bölgeye destek vererek önemli projeleri gerçekleştireceklerine inandığını anlattı.
Ahıska bölgesinin kalkınması için yapılabilecek çalışmalara da değindiklerini aktaran Gümrükçü, "İki ülke ilişkilerini destekleyen bir vali olan Maçutadze ile özellikle TİKA'nın imkanlarından yararlanmak bakımından hangi alanlarda ne tür projeleri gerçekleştirebileceğimizi ele aldık." dedi.
Gümrükçü, üniversitedeki temaslarında ise Türkçe okuyan veya Gürcü dilini öğrenen Türk öğrencilere Türkiye'deki üniversiteler, Yunus Emre Enstitüsü ya da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından sağlanabilecek destekler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını sözlerine ekledi.
TİKA Tiflis Koordinatörü Şanlı ise Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan'dan gelen yaklaşık 60 Ahıska Türkünün öğrenim gördüğü üniversitede yapıcı toplantılara katıldıklarını ifade etti. Ajans Ahıska
Şanlı, 1944 yılında ata topraklarından göçe zorlanan Ahıskalıların torunlarının kendi topraklarına öğrenim görmek amacıyla döndüğünü dile getirerek, "Onların Gürcü kültürüne, Gürcistan halkına ve toplumuna daha iyi nasıl entegrasyonu olabilir, bu konuda bilgi alışverişinde bulunduk. Üniversite için onların gelişimine katkı sağlayacak farklı projeleri görüştük. Gayet yapıcı bir görüşme oldu." diye konuştu.