GEÇEN YIL GEZİ BU YIL FOTOĞRAF SERGİSİ
Rize Genç Memur-Sen İl Başkanlığı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ADEM (Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet) Topluluğu olarak Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin yıldönümü münasebetiyle geçen yıl Gürcistan’ın Ahıska şehrine gezi gerçekleştirmişti. Bu yıl da sürgünün 73. Yılında, Ahıska’nın duyulması, bilinmesi, tarihinin öğrenilmesi ve farkındalık oluşturmak amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde “Sürgün Diyardaki Camiler” adlı fotoğraf sergisi tertip edildi.
Açılışa Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Üniversite Şube Başkanı Mustafa Türüt, Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta ile hizmet kolu temsilcileri, Üniversitenin Akademik ve idari personeli ile çok sayıda daire amirinin yanı sıra öğrenciler ve davetlilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Açılış kurdelesinin kesiminden önce Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Akademik Düşünce Eğitim Medeniyet (ADEM) Topluluğu Danışmanı ve Rize Genç Memur-Sen İl Başkanı Öğr. Gör. Hüsamettin Demircan konuklara Ahıska bölgesi ve sergi ile ilgili bilgi verdi.
Ahıska, Osmanlı döneminde eyalet başkentlerinden bir tanesi olduğunu. Ama ne yazık ki 1829 da Edirne antlaşmasıyla Ahıska Ruslara teminat olarak bırakıldığını, yaşlılar ve kadınların demir yolu inşasında köle gibi çalıştırıldığını, erkeklerin de Sovyetler ordusunda savaştırıldığını belirten Demircan sözlerine “Kandırılarak yerinden evinden yurdundan vatanından, 14 Kasım’ı 15 Kasım’a bağlayan o karanlık soğuk ayaz gecede, köyleri kuşatan kızıl ordu askerleri köylülere burayı Almanlar basacak sizi daha güvenli yere götüreceğiz ve on gün sonra geri döneceksiniz yalanıyla ve ne acıdır ki kendi elleriyle döşedikleri tren yolundan hayvan ve yük taşıyan vagonlara doluşturulan 120 bin Ahıskalı’nın açlığa vatansızlığa ölüm yolculuğuna sürgün edilişinin yıl dönümü” şekline devam etti.
Konuşmanın ardından Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Üniversite Şube Başkanı Mustafa Türüt, Memur-Sen Rize İl Başkanı Resul Usta ve ADEM topluluk danışmanı Öğr. Gör. Hüsamettin Demircan eşliğinde serginin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından sergi davetliler tarafından gezildi. Fotoğraflarla ilgili ADEM topluluğu danışmanı Öğr. Gör. Hüsamettin Demircan, Genç Memur-Sen Başkan Yardımcıları İsmail Aksu, Muhammed Okumuş, Fethullah Özhabiboğlu ile ADEM Topluluk Başkanı Gülsüm Çelik davetlilere eşlik ederek bilgiler verdi. Sergi sonunda davetlilere ikramda bulunularak program sonra erdi.
Program sonunda açıklama yapan Genç Memur-Sen Başkan Yardımcısı Başkan Yardımcısı İsmail Aksu “ bu sergideki temel amacımız Ahıska bölgesinin; Anadolu’nun, İslam’ın doğal bir parçası olduğunu insanlarımıza aktarabilmekti. Bir zamanlar İslam ile bütünleşmiş şehrin sürgün ile nasıl esirleştirildiğini özünden koparıldığını günümüzde işlevini yitirmiş harabe haline gelmiş camilerimiz gözler önüne seriyor. Bu sergi ile günümüze bir şekilde ulaşmış eserleri insanlarımızın zihninde daha fazla yer teşkil etmesini sağladık. İnşallah devlet büyüklerimiz sahip çıkar ve bu camiler restore edilerek daha sonraki kuşaklara sağlam bir şekilde ulaştırılır. Ve son olarak bu camilerin hayat bulması için sürgüne maruz kalanların vatanlarına döndürülmeleri gerekmektedir.” şeklinde ifade etti.
ADEM Topluluk Danışmanı ve Genç Memur-Sen İl Başkanı Öğr. Gör. Hüsamettin Demircan’da “Biz ADEM topluluğu ve Genç Memur-Sen olarak geçen yıl dönem içerisinde yapabileceğimiz etkinliklerin planlamasını hazırlarken Ahıska Türklerinin sürgün yıldönümünün yaklaşmasıyla o bölgeye gezi düzenleme fikrinin ortaya atılmasıyla gerekli hazırlıkları yaparak 25 öğrenci kardeşimizle beraber sürgün yıldönümünde Ahıska’ya gittik. Vale, Kikinet, Sakunet ve şehir merkezinde bulunan kaleyi ve kale içindeki Ahmediye camini gezdik. Camilerimiz köylüler tarafından samanlık odunluk gibi amacı dışında kullanılıyor ve atıl vaziyetteydi. Biz gördüğümüz bu manzara karşısında çok etkilendik.
Bu yıl da daha geniş bir çalışma yapmak; fotoğraf sergisini açmak için Başkan yardımcım Üniversitemiz Gıda mühendisi İsmail Aksu kardeşimle ve babası Nihat Aksu beyle Ahıska’ya gittik. Sürgünden geriye kalan öksüz, yağmalanmış, samanlık, ahırlık atıl kısaca harman olmuş, işlemelerinde Osmanlının, Türkün güzelliğini tüm zamana inat taşıyan mabetlerimizi ziyaret ederek fotoğrafladık ve derin duygularla oradan ayrıldık. Sergimizin Ahıska ile ilgili farkındalık yarattığına inanıyorum. Açılıştan sonra bayağı olumlu tepkiler aldık, davetlilerimiz bize böylesine önemli bir çalışma yaptığımız için teşekkür ettiler ve birçok kişiden bölgeye gezi istekleri oldu. Konu ile ilgili yaptığımız çalışmayı Cumhurbaşkanımıza takdim etmeyi de çok istiyoruz inşallah bir fırsatını bulup isteğimizi yerine getirebiliriz.” Şeklinde konuştu