Putin'in En Çok Cezalandırılan Azınlığı

Kremlin'in 80 yıldır sürdürdüğü zulmün ardından Vladimir Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaş, Rusya'daki Ahıska Türkleri'nin can güvenliğini bir kez daha zorladı ve onları hayatlarını kurtarmak için kaçmak zorunda bıraktı.
Bu haber 171 kere okunmuş.

Avrupa Politika Analizi Merkezi (CEPA),  Richard Arnold  tarafından kaleme alınan cepa da yayınlanan Ahıska Türkleri hakkında yayınlanan  analız.

(Richard Arnold  , Muskingum Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Doçenti, PONARS ağının bir üyesi ve 2024 yazında Woodrow Wilson Uluslararası Akademisyenler Merkezi'nde Üyedir. En az 10 ayrı vesileyle Ahıska için bilirkişi olarak görev yapmıştır .)

(CEPA Hakkında

Avrupa Politika Analizi Merkezi (CEPA), Washington DC merkezli, kar amacı gütmeyen, tarafsız, kamu politikası kuruluşudur ve son teknoloji araştırma, analiz ve programlar aracılığıyla transatlantik ittifakı güçlendirmeye odaklanmıştır. CEPA, hükümet yetkililerine ve kurumlarına demokrasiyi, güvenliği ve savunmayı etkileyen eğilimler hakkında yenilikçi içgörüler sunar; transatlantik işletmelerin değişen stratejik manzaralarda gezinmesine yardımcı oluruz; ve Atlantikçilik konusunda bilgili geleceğin liderlerinden oluşan ağlar kurarız.)

Yazı Google Translate ile çeviri Yapılarak Yayınlanmıştır. Yazının orjinalinin linki haberin altına bırakılmıştır...

Rusya'nın işgali sırasında azınlıklara yönelik muamele barbarcaydı; askerler sadece Ukrayna silahlarının yerini ortaya çıkarmak için intihar görevlerine gönderilirken, bölgelere göre ölüm raporları  sürekli olarak etnik cumhuriyetlerden gelen daha yüksek sayıda ölüm olduğunu gösteriyor .

Rusya'nın işgalinde top mermisi olarak kullanılmaları Dağıstan ,  Buryatya ve  Saha-Yakutistan'da protestoları tetikledi ; ancak zulüm gören azınlıklar arasında Ahıska Türkleri, önce Sovyetler Birliği'nin ve şimdi de Rus devletinin kötü muamelesine maruz kalmalarıyla öne çıkıyor.

Tam ölçekli işgalden önce bile, Ahıskalılar etnik ve sosyal zulümleri nedeniyle ABD'ye sığınma arayışındaydı. Tam ölçekli işgalden bu yana sayılar önemli ölçüde arttı. Kaçanların çoğu seferberlikten kaçan genç erkekler veya akrabaları. Birçoğunun askerlik şubesinden seferberlik belgeleri var, bunların çoğu savaş başladıktan sonraki gün tarihli olsa da bazıları bir yıl önce verilmiş.

Ahıska'yı neden hedef alıyorlar? Üzücü cevap, kolay bir hedef olmalarıdır. Grubun Dağıstanlılardan bile daha az siyasi temsili vardır ve Rus devleti içinde kendilerine ait ayrı bir bölgeleri yoktur. Şu anda 1.000'den fazlası ABD'de sığınma arıyor. 

Rusya'nın azınlıklara yönelik politikası acımasız ve sömürücüdür. Bu durum, eski bir FSB görevlisi olan Igor Barinov'un Rusya Etnik İşler Federal Ajansı'nın (FADN) başına getirilmesiyle de vurgulanmıştır. Barinov, 1990'larda Rusya'nın Çeçen bağımsızlık hareketine yönelik kanlı bastırma operasyonunda yer almış ve internet sansürünün ateşli bir savunucusudur  . FADN  , Çin'in  Uygur siciline çok benzeyen yerli halkların temsilcilerinden oluşan bir sicil  oluşturmuştur .

Ahıska özellikle trajik bir hikayedir.  1944'te Stalin onları ana vatanlarından sürgün etti ve o zamanlar Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olan Osmanlı İmparatorluğu'na yerleştiler. Kırım Tatarları, Volga Almanları, Çeçenler ve İnguşlar da dahil olmak üzere Orta Asya'ya sürgün edilen diğer halklara katıldılar.  

Sürgünler kendi başlarına olağanüstü zalimceydi, tüm topluluklar sığır vagonlarına yüklendi ve çoğu zaman yetersiz yiyecekle aylarca süren yolculuklara gönderildi. Nüfusu yaklaşık 80.000 olan Ahıskalıların tahmini 13.000'i sürgünler sırasında öldü. Kanada, bazı Avrupa parlamentolarıyla birlikte, 1944 sürgünlerini soykırım olarak tanıdı.

Stalin 1953'te öldükten sonra, sürgün edilen azınlıkların çoğuna kendi topraklarına dönmelerine izin verildi. Sadece Volga Almanları, Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri izin verilmedi, ikincisi Özbek SSR'de kalmaya zorlandı.

Sovyetler Birliği'nde yükselen milliyetçilik ve Özbek aşırılıkçılarının kışkırtması, 1989'da Ahıska'ya karşı pogromlara yol açtı , en az 57 kişi öldü ve Sovyet ordusu tarafından tahliye edildiler. Bazıları Gürcistan'a geri dönmeye çalıştı ancak ya asimile olmaya ve kendilerini Gürcü olarak ilan etmeye zorlandılar ya da Gürcistan'ın ilk demokratik olarak seçilmiş başkanı Zviad Gamsakhurdia tarafından kovuldular.  

 
 
 
 

Diğer Ahıskalılar ise Dağlık Karabağ'a nakledildiler, ancak 1993'te bölgede çatışmalar patlak verdiğinde daha fazla sınır dışı edilmeyle karşı karşıya kaldılar. Yine de diğerleri Krasnodar, Rostov ve Stavropol gibi Rusya ve Ukrayna bölgelerine yerleştiler.

1990'larda Krasnodar yetkilileri Ahıska Türklerine karşı özel bir antipati beslediler ve onları  Sovyet döneminden kalma yasa dışı propiska oturma izni  sistemi bahanesiyle  Rus vatandaşı olarak kaydetmeyi reddettiler  . Sonuç olarak, yıllar sonra Krasnodar'daki 20.000 Ahıska'nın tek resmi evrakı artık ölmüş olan Sovyet devletinin süresi dolmuş pasaportlarıydı.

Daha da kötüsü, bölgesel hükümet tarafından görevlendirilen Kazak paramiliterleri, Ahıska'yı Krasnodar'dan kovmak için yasadışı pasaport kontrolleri ve periyodik şiddet de dahil olmak üzere bir  tetikçi tarzı kampanya başlattı  . Gürcü yetkililer ayrıca onların geri dönmesini çok zorlaştırdı ve çok sayıda yasal ve kültürel engel yarattı.  

Sonuç olarak, Uluslararası Göç Örgütü ve ABD Dışişleri Bakanlığı, vize muafiyeti programı kapsamında Ahıskalıları ABD'ye yerleştirmeyi kabul etti, ancak program 2007'de sona ermeden önce yalnızca yarısı ayrılmayı başardı. Rusya'da tam olarak kaç Ahıskalının kaldığı bilinmemekle birlikte, 2006 tahminlerine göre bu sayı 75.000'di .

Krasnodar'da geliştirilen düşmanca  uygulamalar o zamandan beri Rostov ve Stavropol gibi Ahıska'nın asla iyi muamele görmediği diğer bölgelere yayıldı. Buna,  artık  ulusal bir harekete dönüşmüş olan Kazak tetikçilerinin saldırıları da dahildir. 

Bu arada, 1989 pogromlarının ardından Ukrayna'ya göç eden Ahıskalılar, şimdi topraklarının  çatışmaların merkezinde olduğunu gördüler .  

Sonuç olarak, Ahıskalı sığınmacıların koruma talep ettiği, Rusya, Ukrayna, ABD ve diğer birkaç ülke arasında dağılmış bir topluluk ortaya çıktı.  

Gürcistan'daki yeni Rus yanlısı hükümetin istenmeyen bir topluluğun geri dönüşüne olanak sağlama olasılığı seleflerinden daha düşük görünüyor. Bu da Ahıskaları Putin'in en çok cezalandırdığı azınlık olma konusunda şüpheli bir ayrıcalığa aday kılıyor.

Uzun ve üzücü bir zulüm tarihi ve aynı zamanda tam bir şanssızlık. Atalarının anavatanlarından koparılmış ve yasaklanmış bu insanlar için tek yaşanabilir gelecek Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batı ülkeleridir. Onlara yardım ve sıcak bir karşılama sunulmalıdır.

Yazının orjinali için tıklayınız:https://cepa.org/article/putins-most-punished-minority/

Richard Arnold  , Muskingum Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Doçenti, PONARS ağının bir üyesi ve 2024 yazında Woodrow Wilson Uluslararası Akademisyenler Merkezi'nde Üyedir. En az 10 ayrı vesileyle Ahıska için bilirkişi olarak görev yapmıştır .

Europe's Edge,  CEPA'nın Avrupa ve Kuzey Amerika'daki dış politika gündemindeki kritik konuları ele alan çevrimiçi dergisidir. Tüm görüşler yazara aittir ve temsil ettikleri kurumların veya Avrupa Politika Analizi Merkezi'nin pozisyonunu veya görüşlerini temsil etmeyebilir.

Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.
Ajans Ahıska Facebook Sayfamızı:

Yorumlar0

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 5 = ?

Facebook Yorumları

Yandex.Metrica
yazılım: habersistemim