Ahıska Türkleri, oruçlarını köy camilerinin avlusunda kurdukları sofralarda açıyor. Köylerde yaşayan kardeş halklar arasında birlik ve beraberliğinin pekişmesine sebep olan toplu iftarlarda, herkesin ağız tadına uygun yemekler sunuluyor. İftar programlarına komşu köylerde yaşayan Türk aileler de katılıyor.
Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığının, AhıskaTürklerinin yaşadığı köylerdeki camilerde görevlendirdiği din adamlarının da katıldığı iftar programlarında, Türk ve Kırgız halkları ve ülkeleri için dua ediliyor.
Türkiye Diyanet Vakfı da Kırgızistan'da her yıl ramazanda, Ahıska Türklerine yönelik yardımda bulunuyor.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Orhan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 ayrı köyde iftar programlarının çok yoğun ve güzel geçtiğini belirterek, "Camilerde Kur'an'ı Kerim okunuyor, dualar yapılıyor" dedi.
- Sofranın vazgeçilmesi hınkal
İftar sofralarının vazgeçilmezi arasında ise Gürcistan'ın Ahıska bölgesine ait yöresel hınkal yemeği (Etli mantı) geliyor. İftar sofraların düzenlendiği evlerde önce hanımlar toplanarak hınkalın yapımı için malzeme hazırlıyor. Hanımlar, akşam vaktinin yaklaşmasıyla iftar sofralarını meyve, salata ve tatlılarla donatıyor. İftar programının başlamasıyla birlikte çabuk pişen hınkal, konuklara ikram ediliyor.
Orta Asya'da Çuy Vadisi'nde Ramazan Heyecanı
Kırgızistan'ın kuzeyinde, Çuy Vadisi'nde yaşayan Ahıska Türkleri, 1944 yılından bu yana köylerde toplu iftar geleneğini sürdürüyor
Bu haber 3863 kere okunmuş.24 Haziran 2015, Çarşamba - 11:39