Konya’da yaşayan Ahıskalı Türkler ve İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 73. Yıldönümü nedeniyle anma programı düzenlendi. Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlenen anma programına Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Kariptaş, İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murad Aslan, Eğitim Bir-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin, Konya Ahıskalı Öğrenciler Birliği temsilcisi Murad Haşimov, Ahıskalı öğrenciler ve davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan anma programında, 14 Kasım 1944 yılında yaşanan sürgünde hayatını kaybeden 50 bin Ahıska Türkü için ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile vatan için can veren aziz şehitlerimiz anısına Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Açılış konuşmasını yapan Konya Ahıskalı Öğrenciler Birliği temsilcisi Murad Haşimov, sürgünde şehit olan Ahıskalıları anarak, yaşadıkları sürgünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen sürgünün acısını hala yaşadıklarını belirtti.
TARİHTEN DERS ALACAĞIZ
İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murad Aslan, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, daha diri, daha iri ve tek yürek olmamız gerektiğini bildirdi. Müslümanlar yıllardır zulüm görüyor ve görmeye devam ediyor diyen Aslan, “Bu bağlamda sürgünlerde devam ediyor. Ahıska Türkleri de bir gece yurtlarından sürülüp farklı diyarlara, yolda ölüm kalım mücadelesi verilerek farklı coğrafyalarda yaşamak mecburiyetinde bırakılmıştır. Biz bu tarihten ders alacağız. Ahıskalı kardeşlerimiz Türkiye’nin Ahıska’yı bilmediğinden dert yanıyor. Aslında biz birçok şeyi bilmiyoruz. Birçok şey bize unutturuldu. Balkanlarda, Türkiye’de bize bir şeyler unutturuldu. Biz bunları tekrar hatırlayacağız. Tarihten ders alarak aynı yerden iki defa sokulmayacağız. Şu coğrafyada yaşayan bütün mazlumların umudu ve geleceği biz olacağız. Onlar için mücadele edeceğiz” diye konuştu.
BUGÜNLERİ UNUTMAMIZ GEREKİYOR
Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Kariptaş ise,14 Kasım 19544 Ahıska sürgününü ve sonrasını anlattı. Böyle bir günde konuşmak istemezdik ama bu günleri de unutmamak gerekiyor ifadesini kullanan Kariptaş, Bugünlerin bizi birleştirdiğini belirtti. Kariptaş, “Biz bazı şeyleri bilmiyoruz unutmuşuz. Bunları hatırlamamız lazım. Anadolu veya Türkiye coğrafyası bir kısmı Kafkasya, balkan, Ortadoğu ve Afrika’dan gelen insanlarla harmanlamış bir millet olmuştur. Fakat geriye dönüp baktığımızda neden bu topraklarda buluştuğumuzu bilmiyoruz. Kaderle birebir ilişkisi var. Dünyada 150 Milyon Türk var. 150 milyon Ahıskalı, Boşnak, Ganalı Müslüman var diye bakıyoruz bu olaya. 1,5 Milyar Müslüman var. Bu bizim sağlam, yürekli büyük bir millet olmamızdan geçiyor Bu tarihi hakikatleri konuşmak, anlatmak ve bilinçlenmek gerekiyor” dedi.
- Sürgün
Dönemin Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin, 14 Kasım 1944'te, bugün Gürcistan sınırlarında kalan Ahıska bölgesindeki yaklaşık 200 köyde yaşayan Türk kökenli halkı, trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürgün etmişti. Yaklaşık 30 gün süren tren yolculuğu sırasında 86 bin kişiden 17 bini açlıktan, hastalıktan ve soğuktan hayatını kaybetmişti.
Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a yerleştirilen Ahıska Türklerinin, bulundukları yerden ayrılmalarına ve yakınlarını ziyaret etmelerine 1956'ya kadar izin verilmemişti. Orta Asya'ya yerleştirilen, "Osmanlı Türkleri" olarak da bilinen Ahıska Türklerinin, Stalin'in ölümünden sonra ana yurtlarına dönmek için yaptığı girişimler sonuç vermemişti.
Bugün 500 bine yakın Ahıska kökenli Türk'ün, Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ABD ve Ukrayna'da yaşadığı tahmin ediliyor.
Kaynak: Sürgün unutulmadı