DATÜB Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sn. İbrahim Kalın ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Görüştü

DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sn. İbrahim Kalın ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Görüştü.

Görüşme ile ilgili açıklama yapan DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar, Türkiye'de ikamet eden Ahıskalı doktorların diploma denklik durumu, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2015 yılında Ukrayana’daki savaş bölgelerinden çıkarılarak iskanlı göç kapsamında Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ve Bitlis'in Ahlat ilçelerine yerleştirilen Ahıskalıların durumu ve bundan sonraki dönemde Türkiye'ye gelecek olan Ahıskalıların serbest göç yerine iskanlı göç kapsamına alınması ve diğer konuların görüşüldüğünü aktardı. 
Genel Sekreter Fuat Uçar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sn. İbrahim Kalın ile yapılan görüşmede, DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov'un sözlerinin başında görüşmenin en önemli konusu olarak Türkiye'deki Ahıskalı doktorların diploma denklik durumu ile ilgili olarak çözüm yolu bulunması için geldiklerini, Ahıskalı doktorların kendi branşlarında çalışarak halkımıza ve devletimize hizmet etmek istediklerini ifade ettiğini aktardı.

Bu sebeple DATÜB Genel Başkanı'nın, Türkiye'de ikamet eden Ahıskalı doktorların bir yıl gibi bir süreyle belirlenecek üniversite veya araştırma hastaneleri gibi kurumlarda zorunlu staj yapmaları ve bu süre sonunda yapılacak sınav veya benzeri değerlendirme sonucu kazanılacak puanlara göre diploma denkliği verilmesi teklifine, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, YÖK ile görüşülerek staj için hangi hastane veya araştırma hastanesi olacağı konusunda değerlendirme yapılarak bir yol izleneceğini ifade etti.

Ayrıca Uçar, görüşmede iskanli göç kapsamında Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde ikamet ettirilen Ahıskalı soydaşlarımıza daha fazla istihdam sağlanması, Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıskalılar için de Ahlat Kaymakamlığı tarafından hazırlanan çilek projesi kapsamında aile başına 10 dönümlük arazi tahsis edilmesi ve Ukrayna göçten kalan 54 ailenin en kısa zamanda Türkiye'ye getirilmesi ve başka konular da görüşüldü.

Genel Sekreter Fuat Uçar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sn. İbrahim Kalın'ın görüşülen konuların nihai sonuca ulaşması için gerekli çalışmaların en kısa sürede başlatılacağını söylediğini bildirdi.

Son olarak Uçar, yoğun gündemi ve programına rağmen DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyeti kabulünden dolayı Sn. İbrahim Kalın'a teşekkür etti.

24 Temmuz 2019, Çarşamba

------------------------------

---------------------------------

DATÜB YTB Başkanı Sn. Abdullah Eren'i Makamında Ziyaret Etti.

#DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyet #YTB Başkanı Sn. Abdullah Eren'i makamında ziyaret etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) #Ahıskalı Türklere yönelik çalışmaları ile her zaman ön plânda olduğunu vurgulayan DATÜB Genel Başkanı Kassanov, özellikle Ahıskalı Türklerin toplum halde yaşadıkları ülkelerden her yıl Ahıskalı öğrencilerin Türkiye Bursları Programı kapsamında Türkiye'ye getirilmesinin oldukça önemli bir çalışma olduğunu, DATÜB'ün nihai hedefleri içerisinde yer alan Ahıskalı gençlerin eğitimi konusunda YTB ile ortak hareket edilerek, yerinde burslandırma projesi çerçevesinde dört yıldır #Gürcistan'ın #Ahıska Devlet Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere verdikleri destek ve bu kapsamda yapılan çalışmalardan dolayı YTB Başkanı'na teşekkür etti.

DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov konuşmasında, bu yıl Ahıskalı Türklerin tarihi vatan Ahıska'dan sürgün edilmelerinin 75. Yılı dolayısıyla büyük bir sürgün programının yapılması ve bu programın ilkinin vatan Ahıska'da, daha sonra ise Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir sürgünü Anma programı yapılacağını, bununla ilgili çalışmalara başlanıldığını, hem Ahıska’da hem Türkiye'nin değişik şehirlerinde hem de Ahıskalıların toplum halde yaşadıkları diğer ülkelerde yapılacak 1944 Ahıska Sürgünü anma programları ile Ahıska Sürgünü'nü bir daha anlatma fırsatı bulacaklarını, bu konuda da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından destek verilmesi talebinde bulundu.

YTB Başkanı Abdullah Eren, bu yıl #1944AhıskaSürgünü'nün 75. Yılı dolayısıyla belirli bir hareket planı dahilinde çalışma yürüttüklerini ve bu çalışmalarda DATÜB ile birlikte ortak hareket edildiğini vurgulayarak, Ahıskalı Türklerin hak sesinin dünyada duyurulması için çalışmaların sürdürüleceğini ve bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteğin verileceğini söyledi.

Nazik ziyaretlerinden dolayı #DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov'a ve beraberindeki heyete teşekkürünü bildiren YTB Başkanı Sn. Abdullah Eren'e bu verimli ve güzel görüşmeden dolayı şükranlarımızı sunarız.

Oldukça samimi bir ortamda geçen görüşme sonrası birlikte hatıra fotoğrafı çektirildi.

------------------------

----------------------

 

DATÜB’den TİKA’ya Ziyaret

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov ve beraberindeki heyet #TİKA Başkan V. Sn. Serkan Kayalar'ı ziyaret etti. Görüşmede, #DATÜB Genel Başkanı Kassanov, TİKA'nın yurtdışında yaşayan Ahıskalı Türkler'in her zaman yanında olarak, onlara büyük hizmetler verdiğini belirterek bu hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Görüşme sırasında, DATÜB Genel Başkanı, dünyanın farklı ülkelerinde 75 yıldır vatan hasreti ile yaşayan Ahıskalıların vatanlarını ilk kez ziyaret etmelerini sağlayan, #Gürcistan'a göç eden Ahıskalıları yaşadıkları bölgelerde geliştirilen projelerle onlara dikiş makineleri veren, seracılık, hayvancılık gibi kendilerinin geçimlerini sağlayacak çalışmaları başlatan ve alınan evlerin yıpranmış pencere, kapı ve çatılarının tamir tadilat işlerinin yapılması gibi çalışmaları yürüten TİKA'dan bundan sonra da yapılacak projelerde destek talebinde bulundu.

Aynı zamanda, bu yıl içerisinde #Ahıskalı Türklerin tarihi vatan Ahıska'dan sürgün edilmelerinin 75. Yıldönümü dolayısıyla farklı ülkelerden Ahıska'ya organize edilecek gezi programlarına destek sağlanması hususunda da talepte bulunuldu.

Konuşmasında, DATÜB Genel Başkanı Sn. Ziyatdin Kassanov başkanlığında yapılan DATÜB faaliyetlerini yakınen takip ettiğini söyleyen TİKA Başkan V. Sn. Serkan Kayalar, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Tükiye Cumhuriyeti devletinin verdiği yetki ve imkanlar dahilinde Ahıskalı Türklere destekten geri durmayacaklarını, her zaman onlara yardımcı olmaya çalışacaklarını söyleyerek, TİKA'yı ziyaretlerinden dolayı DATÜB Genel Başkanı Sayın Ziyatdin Kassanov'a ve beraberindeki heyete teşekkür etti.

#DATÜB olarak TİKA Başkan V. Sn. Serkan Kayalar'a hoş karşılamadan ve bu güzel görüşmeden dolayı teşekkür ederiz.

 

 

kaynak : Datüb web Sayfası