Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ukrayna'dan Erzincan'a getirilen ve burada Üzümlü ilçesine yerişleştirilen Ahıska Türkleri'nden 89 yaşındaki İlimdar Nuriyif Ukrayna'daki hayatlarından buraya geliş hikâyelerine kadar geçen süreyi anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri yavaş yavaş yeni yerlerine alışmaya başladı. Erzincan Göç İdare Müdürlüğü personelleri ise Üzümlü'ye yerleştirilen Ahıska Türkleri'nin nüfus işlemleri ve vatandaşlık işlemleri için çalışmalarını bölgede sürdürüyor.
 
Ukrayna'dan Üzümlü'ye gelen Ahıska Türkleri'nden neredeyse bir asır yaşayan 1927 Özbekistan doğumlu İlimdar Nuriyif ise buraya geliş hikâyelerini ve Ahıska Türkleri hakkında bilgiler verdi. Antalya'da bir kızının olduğunu söyleyen Nuriyif, Türkiye'ye bundan önce geldiğini söyledi. 4 erkek ve 4 kız olmak üzere 8 çocuğunun olduğunu belirten İlimdar Nuriyif 43 torunun olduğunu söyledi.
 
Çocuklarından hala ikisinin Ukrayna olduğunu ve yakın zamanda onlarında Üzümlü'ye geleceğini söyleyen Nuriyif, Özbekistan'da Depo Müdürü emeklisi olduğunu ekledi. İlimdar Nuriyif; "Ukrayna halkı iyidir, bize tam 26 yıl baktı. Oradaki yetkililer bizlere 1970'den beri Türkler sizi elbet buradan alacaktır, dedi. Allah'a hamd olsun bizleri topraklarımıza getirdiler, biz Türkiye hükümetinden razıyız.
Buradaki halktan, küçüğünden büyüğüne hepsinden razıyız. Allah her daim Türkiye'nin ve Türkiye hükümetinin yanında olsun.
 
Ukrayna halkı ve hükümeti bizlere iyi baktı Ukrayna'da iken iki millet Ukrayna milleti ile Rusya milleti birbirine düştü. Biz Türkler ise hiçbir şey yapmadılar. Bizlere bu soğuk savaşta kimse dokunmadı. Kendileri sadece belli yerler için savaşıyorlar. Bizim halk ise bu savaşta taraf olmadı ve herkes kendi işine baktı. Bizim ticaret anlamında da hiçbir sıkıntımız olmadı ve devamlı Ukrayna halkıyla alışveriş yaptık, hepsi bizim komşumuzdu.
 
Allah Müslüman topraklarda ölüm nasip etsin Türkiye geldiğimiz için çok mutluyuz, Müslüman devlet nerde, başka devletler nerde, atalarımızın topraklarındayız. Allah benim cesedimi Müslüman topraklara gömdürsün. Bizler Türkiye'den razıyız. Bizi oralardan aldı, buralara getirdiler, Allah hepsinden razı olsun. Bizim atalarımızın toprakları Gürcistan'da kaldı. Bizi oradan da sürgün ettiler. Bizler Özbekistan'a sürgün olduk. Ahıska Türkleri olarak Özbekistan'da 70 yıl yaşadık. Atalarına rahmet, Müslüman devletiydi bizlere baktı.
Özbekistan halkı da Müslüman'dı. Ama daha sonralarda bizlere gidin dediler, bizlerde Ukrayna'da Krasnodar ve Kiev başta olma üzere buralara geldik, yerleşmediğimiz yer kalmadı. Özbekistan hükümeti bizi artık istemedi. Biz buraya geldikten sonra Sovyet Devleti bölündü ve doğal olarak da Rusya ile Ukrayna'da bölündü. Biz Türkler bu bölünmede Ukrayna'da ağırlıklı olarak kaldık. Ama her yerde varız. Bizler orada tarlada işleyip kendimizi geçindiriyorduk.
 
Üzümlü ve Erzincan halkı bize yardımını hiç eksik etmedi Üzümlü halkından ve Erzincan halkından hatta ve hatta Türkiye halkından Allah razı olsun. Bizlere gelip hoş geldin ziyaretinde bulundular. Bizlere gıda ve giyim yardımında bulundular. Biz hepsinden razıyız, Allah razı olsun. Eksiklerimiz olsa da sağolsun buradaki komşularımız bizlere yardıma geliyorlar. Bizlerin eksiklerini soruyorlar. Bizler Türkiye Hükümetinden razıyız, Allah'ta razı olsun Allah Türkiye hükümetine hayırlı uzun ömür versin.
 
Bizler Ahıska Türkleri olarak Türkiye hükümetinden razıyız. Allah Türkiye'nin geleceğini iyi etsin, önü her daim açık olsun. Biz eskiden beri Türkiye Cumhuriyeti ile kardeşiz. Bizim eskiden dağlarımız birmiş. Biz hep beraberdik. Biz hem Erzincan hem de Türkiye ile devamlı ticaret halindeydik. Bizim dedeler İstanbul'da ikamet ettiler" dedi.
 
Haber Enes Sevilir. Önsöz Gazetesi