BURSA (QHA) -

Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan bozkırlarında, Türkistan coğrafyasında yüzyıllardır oynana gelen “Ata Sporları”, Türkiye’nin Bursa şehrine taşınıyor.

TKÜUGD (Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği) üyesi gazetecilerin geniş katılım sağlayacağı Türk Dünyası Spor Şöleni’nin ev sahipliğini Bursa Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. Kökbörü (Oğlak kapma), Pars ve Kuşak Güreşleri, At Yarışı, Mangala, Atlı Okçuluk, Atlı Güreş, Yaya Okçuluğu, Aşık Atma gibi ata sporlarının ve geleneklerin icra edileceği “Spor, Savaş ve Strateji Oyunları”nın ikincisi bu yıl 22-23 Temmuz tarihlerinde tarihi Bursa’nın Kocayayla mevkiinde düzenlenecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek uluslararası etkinlikte ünlü dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Kerküklü ses sanatçıları Ahmet Tuzlu ve Osman Avcı’nın da konser vereceği duyuruldu. Şölen süresince Kırgız, Kazak, Kafkas halk danslarından ve aşık atışmalarından örnekler sunulacak.

Uludağ’ın eteğindeki tarihi Kocayayla’da; Kazak, Kırgız, Uygur, Özbek, Türkmen, Tatar, Nogay gibi bütün Türk Devlet ve topluluklarının kültürel objeleri, lezzetleri, giysileri de sergilenecek. Ayrıca şölen süresince yaylada kurulan 32 Bozüy çadırının önünde kımız yapımı, süzme yoğurt ve kurut Yapımı, boorsak, çelpek,çibörek gibi hamur işleri ile yün eğirme, kilim dokuma, gelin alma, beşik toyu, betaşar (duvak açma) ve Aksakallar Toyu gibi “geleneksel törenler”, ayrıca el Sanatları uygulamalı olarak gösterilecek. Kurulacak Arasta Çarşısı’nda ise 22 stantta sergilenen geleneksel el sanatları ürünlerinin satışı yapılacak.

Runik Göktürk yazısının yer aldığı objeler eşliğinde bu yazının tanıtımının yapılacağı şölen alanında, tarihi Orhun Anıtları’nın da birebir maketinin açılışı yapılacak.

QHA