SSCB tarafından hayvan vagonlarına yüklenerek anavatanlarından sürgün edilen Ahıska Türkleri’nin yaşadıkları belgesel filme aktarıldı. Sürgün sırasında 19 yaşında olan Ahıska Türkü Mert Ali Aliyev’in öyküsünü anlatan “Ahıskalı Türkler” belgesel filminin Türkiye Galası, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ahıskalı Türklerin yaşadıklarının anlatıldığı film, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi tarafından 1944’te yerlerinden yurtlarından sürgün edilen Ahıskalı Türklerin hikâyesi belgesel haline getirildi. SSCB tarafından hayvan vagonlarına yüklenerek Orta Asya’ya sürgün edildiklerinde 19 yaşında genç olan Mert Ali Aliyev’in sürgünden 70 yıl sonra Ahıska’ya ilk kez gerçekleştirdiği seyahati ve seyahat sırasında yaşadıklarını anlatan belgesel filmin Türkiye gösterimi YTB’de gerçekleştirildi. Filmin gösterimine Akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri, diplomatlar ve çok sayıda yerli yabancı davetli katıldı. İzleyenlere duygu dolu anlar yaşatan filmin, tüm dünyada Ahıska Türklerinin yaşadığı acıya dikkat çekmesi bekleniyor.
Dünyanın en yüce gönüllü milletlerinden biriyiz
YTB’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda konuşan YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, dünya milletleri arasında Türk milletinin en mazlum ve mağdur milletlerinden bir tanesi olduğunu söyleyerek, “Mazlum ve mağdur olduğumuz kadar en yüce gönüllü milletlerden bir tanesiyiz; çünkü kendi mağduriyetinin hesabını yapmayan, kendi mağduriyeti üzerine nefret, ötekileştirme yapmayan bir milletiz. Bu açıdan bakıldığında gerçekten dünyanın en yüce gönüllü milletiyiz. Ama böyle bir milleti bulmak, yeryüzünde çok mümkün değil” ifadelerini kullandı.
YTB olarak her zaman Ahıska’nın yanındayız
Mazlum ve mağdur olmanın bazı çalışmaların yapılmayacağı anlamına gelmediğinin altını çizen Başkan Bülbül, yaşanılan olayların gelecek nesillere aktarılması gerektiğini bildirerek, “Çocuklarımızın, torunlarımızın kimliklerini ve aidiyetlerini unutmamaları gerekiyor” diye konuştu. Ahıska’nın Türkiye için önemli olduğuna dikkat çeken Bülbül, “Ahıska gönlümüzün müstesna yerinde olan bir coğrafya. Türkiye her zaman farklı soydaş ve akraba topluluklara olduğu gibi Ahıskalıların yanında yer almıştır. Binlerce Ahıskalıya vatandaşlık vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle 600 kadar Ahıskalı aileyi Türkiye’ye yerleştirmiş durumdayız. YTB olarak bizler her zaman Ahıskalıların yanında yer almaktayız” dedi.
YTB soydaş ve akrabalarına büyük destek veriyor
Ahıska Türkleri filminin yapımcısı olan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı da davetlilere hitap etti. Ahıska Türkleri filmiyle ne yapmak istediklerini anlatan Balcı, “Biz bu filmi yaparken dünyaya şunu göstermek istedik: Ne kadar zor durumda olursak olalım biz bir olursak, beraber olursak, bir gün bize kucak açacak bir kardeşimizi dünyanın bir yerinde bulabiliriz. Bu ruhu yeniden canlandırmak, asla unutmamak için bu filmde bu mesajları verdik. Dünyada bize yalnızlık yoktur. Mutlaka bize sofrasını açacak kardeşlerimiz vardır” sözlerine yer verdi. Orta Asya’da bir eğitimci olan Balcı, YTB’nin çalışmalarına da değinerek, “YTB gençlerin eğitimlerine, soydaş ve akrabaların bulundukları toplumlarla olan ilişkilerinin daha iyi seviyelere çıkartılmasına, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesine ve pek çok alanda hayata daha sıkı sarılmalarına büyük destek vermektedir” dedi.
Asimile olmak için 20 sene yeterliydi
Programda konuşan başka bir isim ise Sürgünün mağdurlarından olan Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşat Şamilov oldu. Konuşmasında asimilasyon konusuna dikkat çeken Şamilov, “Sürgünden sonra, SSCB dağılana kadar bizlerin Türkiye ile hiçbir bağı yoktu. Eğer Türklerin bu sağlam kökleri, sağlam inancı, sağlam kültürü olmasaydı, asimile olması için 20 sene yeterliydi” diye konuştu. Türkiye’nin Ahıskalıları önemsediğini bildiren Şamilov, “1990’lı yıllarla birlikte Türkiye bizleri buldu, Ahıska Türklerine ulaştı” diyerek Türkiye’ye teşekkür etti.
kaynak :ytb
Fotoğraflar:
Follow @ajansahiska