Yapımcılığını Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nin (KTMÜ) üstlendiği, uygulayıcı yapımcılığını İletişim Fakültesi'nin gerçekleştirdiği “Ahıskalı Türkler” adlı belgesel filmin Oş şehrindeki gösterimi 21 Kasım 2015 Cumartesi günü Semetey Sineması'nda Rektörümüz Prof. Dr. Sebahattin BALCI, Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Asılbek KULMIRZAYEV, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali BAHADIR, Ahıska'da bulunan Samstshe Cavaheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab BERİDZE, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Roin KAVRELİŞVİLİ, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad ŞAMİLOV ve 500 seyircinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Gösterim öncesi bir konuşma yapan KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin BALCI Ahıskalı Türklere seslenerek şöyle dedi:

“Sizin hayatınızdan, sizin yaşadıklarınızdan, bir nebze olsun bütün dünyayı haberdar etmek için bu çalışmayı birlikte yaptık. Manas Üniversitesi'nin esasen amacına da uygun bir çalışma olarak bunu gerçekleştirdik. 1944 yılında yaşanan acı olayda sizlere kucağını açıp, evini paylaşan, sofrasında sizinle birlikte oturan, yemeğini paylaşan Kırgız halkına yürekten teşekkür ederim.”

 

 

 

 

KTMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek KULMIRZAYEV ise Ahıskalı Türklerin Kırgızistan'a katkılarına vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Ahıska Türkleri Kırgızistan'a geldi ve Kırgızların arasında diğer 86 millet ile beraber yaşadı. Birlikte yaşayarak Kırgızistan'ı kurduk. Ahıska Türklerinin de başka milletler gibi Kırgızistan'ın büyümesine, gelişmesine katkısı çok büyüktür. Bunun için ben hepinize teşekkür ederim.”

“Ahıskalı Türkler” belgesel filminin Oş gösterimi için Gürcistan'dan gelen, Ahıska- Samstshe Cavaheti Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Merab BERİDZE, konuşmasında Ahıskalı Türklere “hemşehrilerim” diye seslenerek üniversitelerine yakın zamanda Ahıskalı Türk öğrencileri alacaklarını, dolayısıyla gençler için daha çok kaynaşmak, daha çok dostluk kurmak ve eski vatanlarını görmek için ve belki de daha sonra yaşamak için yol açılacağını sözlerine ekledi.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad Şamilov ise bugüne kadar Ahıskalı Türklerin tarihini, acılarını ve aynı zamanda iyi günlerini de gösteren bir belgesel filme ihtiyaçları olduklarını ve bunun gerçekleştiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Kırgızistan'a 16 bin Ahıska Türkü sürgün edildi. 16 bin insanımız bugün burada 50 bin civarındadır. Bu neyin işaretidir? Biz kardeşlerimizin yanındayız. Bu kürsüden bizleri kendi bağrına basan, bizlere ekmeğiyle eviyle kardeşliğiyle en önemlisi muhabbetiyle bize destek veren Kırgız halkına burada 50 bin insanımız adına canı gönülden, kalpten teşekkürümüzü bildiriyorum.”

Bişkek, Malatya Uluslararası Film Festivali ve Oş'ta gösterilen “Ahıskalı Türkler” belgesel filmi Türkiye gösterimleriyle seyircisiyle buluşmaya devam edecek.