Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde Kaymakamlık binasının bodrum katında açılan kursa katılarak ranzalarda kültür mantarı üretmeye öğrenen kadınlar, hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
Üzümlülü kadınlar ve ilçede yaşayan Ahıska Türkü kadınların kültür mantarı yetiştiriciliğini öğrenip ev ekonomilerine destek sağlamaları amacıyla Üzümlü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca bir süre önce "Gülen Yüzler Büyüyen Hayaller" isimli SODES projesi başlatıldı.
Proje kapsamında 6'sı Ahıska Türkü olmak üzere 15 kadın kursiyer, kültür mantarı yetiştiriciliği kursu aldı.
Üzümlü Kaymakamlığı Hükümet Konağı binasının bodrum katında hazırlanan yetiştirme odasında kursiyerlere, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü mühendislerince uygulamalı eğitim verildi.
Teorik bilgiler de alan kursiyerlerin kullanılmayan eski ranzalardan kurulan yetiştirme odasında ektiği kültür mantarları, bir aylık sürenin ardından hasat edilecek duruma geldi.
Kurs sonunda ilk hasat yapıldı. Kursiyerlerce toplanan yaklaşık 700 kilogram kültür mantarı, geliri yeni açılacak kursta kullanılmak üzere satıldı. Kurs, mantar yetiştiriciliğinin püf noktalarını öğrenen kadınlara umut oldu. Söz konusu kursla yörede mantar yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve kadınların ek gelir sağlamaları amaçlanıyor.
"Kullanılmayan ranzaları alıp mantar ürettik"
Kurs eğitmeni ve Üzümlü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Mustafa Gökdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültür mantarı yetiştiriciliğinin püf noktalarını kursiyerler öğretmeye çalıştıklarını söyledi.
Gökdağ, 15 kadının kursu başarıyla tamamladığını belirterek "Kadınlara yönelik kursumuzda ilk hasada başladık ve hasada devam ediyoruz. Mantar yetiştirme ortamını en uygun şartlara getirmeye çalıştık ve başarılı olduğumuza inanıyoruz." dedi.
Kursiyerlerin mantar yetiştiriciliği hususunda önemli bilgiler edindiklerini dile getiren Gökdağ, "Üzümlü'de sebze üretim sezonu çok kısadır ancak iklim şartlarını kendimiz ayarladığımız mantar burada 12 ay yetiştirilebilir." ifadesini kullandı.
Gökdağ, mantar üreticiliği sayesinde ekonomiye katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayarak "İnsanların boş boş kahvehane ve benzeri yerlerde gezmelerini istemiyoruz. İnsanların mantar yetiştirerek üretime katkı yapmalarını istiyoruz." diye konuştu.
Eski ve kullanılmayan ranzaların üzerinde kültür mantarı yetiştirdiklerini anlatan Gökdağ, "Zaten kültür mantarı üretiminde ranza sistemi kullanılır. Biz bu işi eğitim olarak verdiğimiz için kursumuzdaki ranza sistemi dört dörtlük değil ancak burada kısa sürede uygun şartları oluşturmaya çalıştık. Onun için bu kullanılmayan yatak ranzalarını alıp mantar ürettik." bilgisini paylaştı.
Kurs alan Ahıska Türkleri umutlu
Kursiyerlerden Ahıska Türkü Melike Aslanova, bu işi yapmayı düşündüğünü aktararak "Eğitimler zor değildi, hocalarımız sayesinde kurs kolay oldu. Kurs hocalarımız teorik bilginin ardından toprak ve tohum ekmesini gösterdi, mantarla ilgili her şeyi öğrettiler, biz de mantar ürettik ve güzel oldu. Kendime ait alanda kültür mantarı üretip para kazanarak aile ekonomisine destek olmak istiyorum." dedi
Ahıskalı Nergiz Yusufoğlu ise "Mantar kursuna devam ediyoruz. Çok güzel mantarlar yetiştirdik. İnşallah üretimimiz ile Türkiye ekonomisine yardımcı olacağız. Kendi evimizde de yetiştirip para kazanmayı amaçlıyoruz." dedi.
AA