ERZİNCAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonuyla Ukrayna'dan getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkü 25 genç, Erzincan Üniversitesinde eğitime başladı.

Ukrayna'dan getirilip kentin Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkü gençlerin, diploma denkliği ve eğitim sorununun çözümü için bir süre önce Dünya Ahıska Türkleri Birliğince (DATÜB) çalışma başlatıldı.

Birliğin, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) da desteğiyle yaptığı çalışmalar sonucu, Ahıska Türkü 25 genç, Erzincan Üniversitesine kayıt oldu. Eğitime başlayan Ahıska Türkü gençler, öz vatanlarında üniversite eğitimi almanın mutluluğunu yaşıyor.

DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar da üniversitede eğitim gören Ahıskalı gençlerle bir araya gelip "Hayırlı olsun" dileğinde bulundu.

Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DATÜB olarak eğitim konusunda bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek bu çalışma sonucu Ahıska Türkü gençlerin üniversiteye kayıt yaptırdığını anımsattı.

Eğitime önem verdiklerini dile getiren Uçar, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimizin Türkiye'de okuması, eğitim alması bizim için çok önemli çünkü eğitimsiz bir toplum, eğitimsiz bir halk asla ileriye dönük hayat süremez ve tarih sahnesinde de kalamaz. Biz bunun yanı sıra Kazakistan'dan, Kırgızistan'dan, Özbekistan'dan, Azerbaycan'dan ve Rusya'dan öğrencileri Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile yine Türkiye'ye getirip burslu olarak okutuyoruz ama özelde ise Ukrayna'dan getirdiğimiz burada yaşayan halkımızın mümkün olduğu kadar yerinde okuması bizim için çok önemliydi. Yani evinde, ailesiyle hem yaşayıp eğitimini alacak. Erzincan Üniversitesi bu konuda bizim taleplerimizi karşıladı ve 25 öğrencimizin kaydını yaptırdık."

Uçar, Ahıska Türkü gençlerin vatanın kıymetini çok iyi bildiğine işaret ederek Ahıskalı gençlerin öz vatanlarında askerlik görevi de yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

"Türkiye için bir şeyler yapmak büyük mutluluk"

Üniversite eğitimine başlayan öğrencilerden Haydar Osman da "Türkiye'de eğitim görüp, Türkiye için bir şeyler yapmak bizim için gerçekten büyük mutluluk." dedi.

Osman, alacakları eğitim sayesinde öv vatanlarına turizm, inşaat mühendisliği, mimarlık ve tıp alanlarında katkı sunacaklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"75 sene yurt dışında yaşadık, artık kendi vatanımız için bir şeyler yapmak gerçekten bize mutluluk verecek ve buradaki yaşamımız güzelleşecek. Askerlik yapma konusunda da çok iddialıyız ve bunu bekliyoruz. Askere gitmek ve vatanımız için askerlik yapmak bize bir defa daha fazla mutluluk verecek."

Muhabir: Yakup Bakar