Ahıska Sürgününün 78. Yılı Antalya'da Anıldı
DATÜB Akdeniz Temsilciği Ahıska Türklerinin ata yurtlarından sürgün edilişinin 78. yıl dönümü münasebetiyle anma programı düzenledi. Muratpaşa Belediye Kültür Salonundaki programa DATÜB Genel Başkan Yardımcısı İsmail Mamet, DATÜB Akdeniz Temsilciliği Başkanı Cumali Züfer, Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Deha Erpek, Muratpaşa Belediye Başkan Vekili Hüseyin Sarı, Antalya İl Göç İdaresi, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşundan davetli katıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program öncesinde "1944 Sürgünü ve Ahıskalılar" temalı resim sergisi yapıldı.
Katılımcıların ilgiyle izlediği sergi sonrasında şehitlerimiz için saygı duruşu ve istiklal marşımızın okunmasıyla program başladı. Programın açılış konuşmasında birlik ve dayanışma vurgusu yapan İsmail Mamet konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyanın neresinde olursa olsun bizler birlikte olduğumuz sürece, geleneklerimizi, tarihimizi, kültürümüzü, dilimizi ve dinimizi kaybetmediğimiz müddetçe sesimizi daha gür çıkarabileceğiz. 78 yıldır iade edilmeyen haklarımızı geri kazanma konusunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Çünkü Ahıska Davasını ancak birlik olursak, birlikte hareket edersek başarıyla savunabilir, 78 yıldır iade edilmeyen haklarımızı geri kazanabiliriz."
“84 AHISKALI SOYDAŞIMIZI TÜRKİYE'YE GETİRDİK'”
20 gündür Rusya sınırında bekletilip sonrasında Türkiye'ye getirilen 84 Ahıskalı soydaşımızla ilgili de konuşan Mamet, ''Ukrayna’daki savaş maalesef hala devam etmektedir ve oradaki halkımız ateş altındadır. Dün itibariyle tam 20 gündür sınırda bekletilen 84 Ahıskalıyı Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin ortak organizasyonuyla savaşın yaşandığı Herson Bölgesi’nden anavatanımıza sağ salim ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz'' diyerek sözlerini noktaladı.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ HER DAİM AHISKA TÜRKLERİNİN YANINDADIR”
Programda söz alanda büyükelçi Deha Erpek, Ahıska Türklerini yakından tanıdığını, Rusya’da görevli olduğu uzun yıllar boyunca Ahıska Türklerinin karşılaştıkları sorunların giderilmesi için yapılan çalışmaların bizzat içerisinde bulunduğunu belirtti. Erpek ayrıca Ahıska Türklerinin yaşadığı trajedilerin insanlık tarihindeki en büyük trajedilerden biri olduğunu belirterek, Ahıska Türklerinin tüm bu trajedilere karşın ne Türklüklerini ne de kimliklerini unutmadığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin her daim Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam ettiğini söyledi.
Dr. Azad Dedeoğlu’nun “Ahıska Tarihi ve Sürgün Halk Ahıskalı Türkler” konulu sunumunu katılımcılar ilgiyle izlerken, Av. Mehteber Kibaroğlu’nun “Ben Ahıskayım” şiirini seslendirmesi salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.