Datüb Genel Başkanı Sayın Ziyatdin Kassanov'un açılış konuşmasının ve BAU Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Enver Yücel'e katılımı ve evsahipliği için Teşekkürü ardından , BAU Rektörü Sayın Şenay Yalçın AK Parti Çorum Milletvekili Sayın Salim Uslu , Ciner Yayın Holding'den ise Sayın Erkan Ataman ve Giresun Üniversitesinden Sayın Rasim Bayraktar 'ın Ahıskalı Türkler ile ilgili güzel yorumlarda bulundu.

Maksut Koca ve Mircevat Ahıskalı sanatçılarımız ise müzik ve şiir dinletileriyle salonu etkiledi.

Programımız Prof.Dr. Sayın İlber Ortaylı başta olmak üzere Prof. Dr. Sayın Mehmet Saray Ve Yard. Doç. Sayın Ayna Askeroğlu'nun ''Ahıskalı Türkler Sürgünü '' anlatımlarıyla devam etti.

Programımız Protokol'e ve Tarihçilerimize Plaket , Dedelerimize ise armağanlarını verdikten sonra son buldu.

 

İSTANBUL (AA) - Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Ukrayna'ya gelişinden sonra yeni bir sayfa başladı. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız Ukrayna'daki Ahıskalıları ziyaret etti." dedi.

 

Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 72. yılı nedeniyle düzenlenen "Sürgünün 72. Yılı Anma Programı"nda konuşan Kassanov, Ahıskalı Türklerin Ahıskadan 'dan sürgün edilişlerini anlattı.

Türkiye'de "2-3 milyon", 9 ülkede ise 550 bin Ahıskalı Türk olduğunu aktaran Kassanov, şunları kaydetti:

 

"1944 yılında Gürcistan-Türkiye sınırında yaşayanlar o zamanki Sovyet rejimince Orta Asya'ya sürüldü. Ahıska Türkleri için tarihte acı bir sayfa başladı. Tarihçilerimize göre 89 bin insan sürüldü, 17 bini yolda hayatını kaybetti. Ölenleri yolda, istasyonlarda bırakmak zorunda kaldılar. Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a ulaşanlara bu ülkeler kucak açtı. 1990'dan sonra anavatanımız Türkiye'ye yol açıldı. 50 yıllık hasret çeken Ahıskalılar ile Türkiye'deki aileler birleşti. AK Parti geldikten sonra bize destek olundu. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılında Ukrayna'ya gelişinden sonra yeni bir sayfa başladı. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız Ukrayna'daki Ahıskalıları ziyaret etti. Oradaki insanların durumlarını gördü. Sonra Cumhurbaşkanımız talimat verdi ve 3 bin Ahıskalıyı, 677 aileyi Türkiye'ye getirdik. Böyle bir yardım ve mutluluğu Ahıskalılar sürgün zamanından sonra hiçbir zaman yaşamadılar. Cumhurbaşkanımızın Ahıskalılara yaptığını, şimdiye kadar kimse yapmamıştı. Tüm Ahıskalılar adına Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Bakanlarımıza teşekkür ederiz."

 

 

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Ahıskalıların da mücadele ettiğini dile getiren Kassanov, Türkiye'de 10 yıl yaşayan 20 bin Ahıska Türküne vatandaşlık hakkı verileceğini de söyledi.

Programa Ak Parti Çorum Milletvekili, Meclis İdare Amiri,  Ahıska kökenli Salim Uslu da katıldı. Uslu: Ahıska Türklerinin birlik olması gerektiğini vurguladı, Her zaman Ahıska Türklerinin yanında olduğunu söyledi.

 

 

Yrd. Doç. Dr. Rasim Bayraktar: (Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fak. Öğretim Üyesi)

Sürgün belgelerini incelediğimizde  Ahiskali Türkler dışında Kabardinler Balkarlar Çeçenler İnguşlar, Karaçaylar, Karadeniz Türkler, Kırım Türkleri    Ve Polonya, Çek ve Slovakyalilarin olduğunu görürüz.                

Bu durum sürgüne maruz kalanlarin en çok iki Coğrafyaya ait olduğunu ortaya koyar Türkiye sınırına yakın Kafkaslar ve Almanya sınırları olan Polonya Çek ve Slovakya.            

          

Dolayısıyla sürgünle ilgili gerçeklerin ortaya çıkması için veya daha verimli olmasi için bir ortak komisyon çalışmasıyla yapmamız gerekir.

 

Ayrıca Stalin döneminde bireysel ve toplumsal sürgüne maruz kalanlara sürgün esnasında ve gurbette kaybettikleri maddi manevi kayıplarına ilişkin Devlet tarafından her hangi bir maddi tazminat ödenmemiş veya her hangi bir psikolojik tedaviye tabi tutulmamışlardır. Bu ailelerin iadeyi itibarlarını kazandıracak kapsamında hukuki süreci de devreye sokmak gerekir.

Böyle olursa geri dönüş sürecindeki uygulamaları daha da hızlandırabiliriz. ...   

 

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı : Ahıskalıların sürgününün sadece Ahıskalıların ya da Türkiye Cumhuriyeti'nin meselesi değil, Avrupa tarihinin bir parçası olduğunu kaydetti.

 

Ortaylı, "Sınırın dışında kalan insanlarınızı hiç tartışmasız sahiplenmek, getirebiliyorsanız getirmek, geldikleri zaman içeri sokmak ve ilk anda rehabilite etmekle mükellefsiniz. Maalesef 1940'lardan sonra Türkiye Cumhuriyeti bunu yapamadı. Aşırı ihtiyatlı ve aşırı ihtiyatın ötesinde tembelce bir politika yüzünden bu iş böyle oldu. İşe yarayacak ve memlekette kalkınmaya yardım edecek bir kitleyi maalesef uzakta tuttuk hayat boyu. İnşallah bundan sonra düzeleceği kadar düzelir." diye konuştu.

 

 

 

 Ciner Yayın Holding Genel Müdür Yardımcısı / Erkan Ataman :

İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Ciner Yayın Holding İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Erkan Ataman, “Halen daha memleketine dönme isteğiyle yanan birçok vatandaşımız var. Dünya Ahıska Türkleri Birliği vasıtasıyla hepimiz bu birliğin üyesi olduğumuzu, varlığımızı, 72 yıldır sürgünde olan halkımızın buluşmasını ve bu bilinci herkese yaymak istiyoruz” dedi.

Kendisininde Ahıska kökenli olduğunu dedelerinin Ahıskadan Türkiye ye geldiğini belirterek bundan sonra Ahıska Türklerinin medyada daha fazla yer alması için çabalayacaklarını söyledi.

 

Programda Halk Ozanımız: Aşık Maksut Feryadi Koca
Ahıska Türkleri ile ilgili bir şiirini dile getirdi. 

 

 

Ahıska Türklerinin Şair ve Yazarı olan Mircevat Ahıskalı'da Köle de Yurduma sat isimli şiirini günün önemine binaen dile getirdi.

 

 

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman Editörlüğünde 

Ayna Askarova ve Prof. Dr. Mehmet Saray  konuşmalarını yaptılar.

Mehmet Saray: Eskiden bakan danışman olduğu dönemde Türk Dünyası ile ilgili çalışmalarında beklenen uzman yetiştiremediklerine dikkat çekti.                      

Konunun önemi ile ilgili Uzun uzun örnekler verdi.

                       

Sonunda Ahıska ile ilgili yapılan doktora çalışmalarını mutlaka yayınlanmasını istedi. Ve bu konuda tez çalışması alması için öğrencilere çağrı yaptı .   

 

 

Ayna Askarova:   Ahıska Türklerinin genel tarihi üzrine bilgiler sundu. Ahıskadan türkiyeye göçlerin 1877 osmanlı Rus Harbinden Sonra Hızlandığı ve Türkiyeye göç eden Ahıskalı Muacirlerin; Çorum, Tokat, Ağrı, gibi yerlere yerleştiğini bunlarında araştırılması gerektiğini dile getirdi.

 

Ahıskanın Rus Egemenliğine girmesiyle bölgede yaşanan Ermeni mezalimi hakkında bilgi veren Askarova,

Ahıskanın 1921 de Moskava Anlaşmasıyla tamamen elimizden çıkma süreci hakkında da paylaşımda bulundu.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konuşmaların ardından sürgünün anlatıldığı belgesel gösterildi.