Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 71. yılı Amerika Ahıska Türkleri Konseyi tarafından Atlanta ve Kentucky’de düzenlenen programlarla anıldı. Sürgünü yaşayanların anıları dinleyenlere duygusal anlar yaşattı
Dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) ani bir operasyonla 100 bine yakın Ahıska Türkünü, ana vatanları olan Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki evlerinden silah zoruyla çıkartarak, SSCB içindeki çeşitli bölgelere sürmesinin üzerinden 71 yıl geçti.
Türkiye başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yaşayan Ahıska Türkleri tarafından anılan bu acı dolu olay Amerika’da da Ahıska Türkleri Konseyi tarafından Atlanta ve Kentucy’de düzenlenen özel programlarla anıldı.
Atlanta’nın Georgia kentinde 14 Kasım’da Akademi of Medicine’daki program çok sayıda Ahıska Türkünü bir araya getirdi. ABD ve Türk Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan programda Diyanet İşleri din görevlisi Bilal Köksal sürgünde şehit olanların ruhları için Kur’an-ı Kerim okudu. Kur’an tilavetinden sonra Fatih Dursun’un moderatörlüğündeki programa geçildi.
Dursun: “Açlık, bakımsızlık ve hastalıktan öldüler”
Dursun açılışta yaptığı konuşmada Sovyetler Birliği liderlerinden Joseph Stalin’in talimatıyla 14 Kasım 1944’te Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki yaklaşık 200 köyde yaşayan Türklerin trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a sürgün edildiğini hatırlattı. Dursun, “Ahıska Türkleri, gece yarısı evlerinden alınarak insani olmayan vagonlar ile Orta Asya’nın soğuk kış günlerinde yaklaşık 1 ay süren yolculukla sürgün edilmiştir. Tren vagonlarında sürgün esnasında açlık, bakımsızlık, soğuk ve hastalıktan 17 ila 20 bin kişi yaşamını yitirmiştir. Rus-Alman savaşı’nda 25 bin Ahıska Türk’ü hayatını kaybetmiştir. İlk etapta Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a sürülen halkımız, daha sonra Özbekistan, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan’a göç etmişlerdir” diye konuştu.
Nufarov: “Çocuklarımız geçmişi bilsin
Programa ev sahipliği yapan Atlanta Ahıska Türkleri Derneği Başkan’ı Kamil Nufarov da “Acılarımızı birlik ve beraberlik içerisinde aşacağız. Çocuklarımız geçmişi iyi bilsinler öğrensinler istiyoruz. Allah milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın” dedi.
Mamedov: “Manevi değerlerimizi korumaya çalışıyoruz”
Ardından konuşan Ahıska Turkish-American Consey Başkan’ı Aydın Mamedov konseylerinin ABD’nin dört bir tarafına yayılmış Ahıskalılardan oluştuğunu anlatarak “Bu konseyin açtığı cami ve kültür merkezleriyle geleneklerimizi ve manevi değerlerimizi korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.
MUSİAD Amerika Başkanı Mustafa Tuncer.
Tuncer: “Aynı soydan, aynı ailedeniz”
MÜSİAD Amerika Başkanı Mustafa Tuncer de Ahıska Türklerinin acısını paylaştıklarını vurgulayarak “Bizler aynı soydan, aynı ailedeniz. Aynı acıyı, aynı duygularla paylaşıyoruz. 71 yıl önce sürgünde şehit olan kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.
Cihannüma Amerika Başkanı Levend Ali Yıldız
Yıldız: “Her bir can şehittir”
Cihannüma Amerika Başkanı Levend Ali Yıldız ise Bakara Suresindeki “Allah yolunda öldürülenlere “ölüler”” demeyin. Bilakis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız” ayetiyle başladığı konuşmasında, “O sürgünde ölen her bir can şehittir. Onların acısı kalbimizde. Tüm Ahıska Türklerinin üzüntüsünü paylaşıyorum” dedi.
71 yıl önce sürgünü yaşayan Hasan Nuriyev ve Fahrettin Afatov da programın konukları arasındaydı. Çocuk denecek yaşta yaşadıkları bu acıyı hayat boyu unutamadıklarını söyleyen Nuriyev, “Bizleri gece yarısı yataklarımızdan aldılar. Soğuktan tir tir titrerken, buz gibi vagonlara attılar. Çoluk çocuk ağlıyorduk. Soğuğa dayanamayan, açlık ve susuzluk çeken onlarca insanın gözümün önünde öldüğünü gördüm” dedi. Nuriyev ve Afatov’un anlattıkları izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.
Washington Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Yaşar Çolak ise “Ahıska Türklerinin dernekleşmesi için çabalarımız var. Acıları acımızdır. Onların bulunduğu bölgede cami satın alma işlerini gerçekleştirmekteyiz. Amacımız Ahıska Türklerinin kültürlerini bir arada yaşayabilmelerini sağlamak. Din görevlileriyle kendilerini desteklemek. Bir nebze olsun acılarını paylaşabilmek. Diyanet olarak her zaman onların yanındayız” dedi.
Programa Miami Başkonsolosu Özgür Kıvanç Altan, MÜSIAD Başkan Yardımcısı Çetin Güzel ile Türkiye’den gelen MÜSIAD Sakarya şubesi yönetim kurulu üyesi Eyüp Tuncer de katıldı.
Kentucy’de de program düzenlendi
Kentucy Louisville’de Ahıska Türkleri Derneği merkez binasında 15 Kasım’da düzenlenen programda ise Ahıska Turkish-American Consey Başkan’ı Aydın Mamedov, gençlere ve çocuklara Ahıska tarihi ve sürgün hakkında bilgi verdi. Diyanet Görevlisi Imam Musa Uzun’un Kur’an-ı Kerim okuduğu programın devamında sürgünün şahitleri Yusuf Kikenadze ile Şükrü Askarov acı dolu sürgünü anlattı.
Musa Uzun’un sürgün şehitleri için Kur’an-ı Kerim okudu.
Konuşmalarından ardından sürgün fotoğraflarının ve görüntülerin yer aldığı slayt gösterisi gerçekleşti. Bu konuda bir slay gösterisinin ilk kez yapıldığını dile getiren Fatih Dursun, “Kaynakları bulamıyorduk. Görüntüler çok zayıftı. 1 ay boyunca bunun üzerinde çalıştım. En sonunda bu görüntülere ulaşabildik. Atlanta’da ve Kentucy’deki anma programlarında gösterdik” dedi.
American News Agency (ANA)