15 Kasım 1944'te Stalin imzasıyla çıkarılan bir kararla, Ahıska Türkleri sürgüne gönderildi. Ahıska sürgününün 71. yıldönümü için Kırgızistan'ın Kant şehrinde bir anma töreni düzenlendi. Törene ülkedeki Ahıska Türkleri'nin temsilcileri katıldı ve sürgünü anlatan belgesel film gösterildi.

Ahıska sürgünü, 71. yılında Kırgızistan’da da anıldı. Anma töreni bu yıl da Kant kentinde düzenlendi. Ahıska Türk'ü temsilcilerinin de hazır bulunduğu anma töreni, Kırgızistan'daki Ahıska Türkler'i Diasporası Başkanı Reşat Şamilov'un konuşmasıyla başladı.

Konuşmaların yapıldığı törende, Kazakistan'dan gelen genç Ahıskalılar okudukları şiirlerle katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Kırgızistan Ahıskalı Türkler Diasporasının Kurucusu Kemal Khmaladze şöyle konuştu:

“Şükürler olsun sahipsiz değiliz. Şimdiki cumhurbaşkanı o zaman başbakandı ve burada bizi kucakladı. bize güzel bir umut verdi. Sizin arkanızda Türkiye var, siz burada yalnız değilsiniz. Size vatandaşlık vereceğiz, çifte vatandaşlık dedi. Milletimiz o umut ile yaşıyor.”



AHISKA'YA DÖNÜŞ BELGESELİ GÖSTERİLDİ

Sürgüne gönderildiklerinde henüz çocuk yaşta olan dedelerin heyecanını ve çocukluk arkadaşlarıyla karşılaşmalarını yansıtan belgesel film izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Sürgün sırasında hayatını kaybedenler için dua edilen anma töreninin sonunda ise iki yıl önce memleketleri Ahıska’yı ziyaret eden yaşlı Ahıskalılar'ın gezisiyle ilgili 'Ahıska’ya Dönüş' belgeseli izlendi.

Ahıskalılar'ın memleketlerinden sürgün edilişlerini ve bugünkü durumlarını anlatan bir belgesel film de geçtiğimiz günlerde gala gösterimini gerçekleştirdi. Proje koordinatörlüğünü Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı'nın, uygulayıcı yapımcılığını KTMÜ İletişim Fakültesi ve yönetmenliğini Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Demirkıran'ın yaptığı “Ahıskalı Türkler” adlı belgesel filminin gala gösterimi 8 Kasım’da yapılmıştı.



Çekimleri 2 yıl süren “Ahıskalı Türkler” adlı belgeselde, Ahıska Türkleri'nin, göç sonrasındaki hayatları, o günleri ve bugünleri yaşayan tanıkların ağzından anlatılıyor. Demirkıran belgeselle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Bir kişi Ahıskalı Türkler hakkında bilgi almak istediğinde filmi baştan sona seyrettiğinde bir ansiklopedi gibi Ahıskalı Türkler nereden geldi, nereye gidiyorlar ve bugün nerede yaşıyorlar sorularına cevap alacaklar. Amacımız da buydu.”

Kuzey Haber Ajansı - Uğur Özen 

Etiketler: kırgızistan ahıska