ERZİNCAN (AA) - YAKUP BAKAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ukrayna'dan getirilerek Erzincan'a yerleştirilen Ahıska Türklerinin mutfağının vazgeçilmezlerinden ve "Greçka" olarak adlandırılan karabuğday, Ahıskalıların damak tadına lezzet katacak.

Ukrayna'dan 25 Aralık 2015 tarihinden itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve Başbakanlığın koordinasyonuyla gruplar halinde Erzincan’a getirilerek Üzümlü ilçesinde iskan edilen Ahıska Türkleri, yoğun olarak tükettikleri karabuğdayın yeni yaşam alanlarında üretilmemesi dolayısıyla durumu yetkililere aktardı.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ağaç, bitki, açık hava ve doğa

Üzümlü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri, bölgede hiç yetiştirilmeyen karabuğdayı üretmek için geçen yıl harekete geçti.

Ürünü yetiştirip başta Ahıska Türkleri olmak üzere yöre sakinlerinin bu ihtiyacını karşılamak isteyen görevliler, geçen yıl 90 günlük periyotlar halinde bir dönüm alandan 197 kilogram ürün elde etti.

Deneme amaçlı yapılan ilk ekimden başarılı sonuç alan görevliler, bu yıl da ilçedeki 3 farklı arazide toplam 10 dönüm alana karabuğday ekti. Hasadı önümüzdeki günlerde yapılacak ürünün gelecek yıllarda da üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yiyecek

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dilek Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin damak tatlarından karabuğdayın çölyak hastalarının kullandığı glütensiz bir buğday türü olduğunu aktararak, şu bilgileri verdi:

"Karabuğday, ekmek yapımı ve yemeklerde kullanılıyor. Bu ürün bize Ahıskalılar ile geldi. Karabuğday, Ahıskalı soydaşlarımızın Ukrayna’da daha önce yetiştirdiği ve mutfak kültürlerinde bol miktarda kullandıkları bir ürün. Biz de geçen yıl Üzümlü'de deneme amaçlı yetiştirdik ve bu kadar kuvvetli verim elde edebileceğimizi düşünmemiştik. Bu ürünün ortalama verim miktarı bir dönümde 150 kilogram civarındayken biz bir dönümde 197 kilogram verim elde ettik. Bu yıl yaklaşık 10 dönüm alana ektiğimiz karabuğdayın hasadına yaklaşık 20 gün sonra başlanacak ve yüksek verim bekliyoruz."

Görüntünün olası içeriği: bitki, ağaç, gökyüzü, çim, açık hava ve doğa

- Karabuğday, Doğu Anadolu'da ilk kez yetiştirildi

Karabuğdayın Doğu Anadolu'da ilk kez Üzümlü'de yetiştirilmesine başlandığını anlatan Özgül, "Bundan sonra elde ettiğimiz tohumlar çiftçilerimizle paylaşılacak ve üretim alanları genişletilecek. Bu konuda çiftçilerimize gerekli üretim teknikleriyle ilgili eğitimler müdürlüğümüzce verilecek ve ziraat mühendislerimiz sürekli çiftçimizin yanında olacak." ifadesini kullandı.

Özgül, Ahıska Türklerinin Üzümlü’de karabuğday yetiştirilmeye başlandığını öğrenince bundan memnun olduklarını ifade ederek, "Karşılıklı teknik bilgi alışverişinde bulunduk. İnşallah bundan sonra üretim teknikleriyle ürünü yaygınlaştıracağız. Onlar, kendilerinin de bu üretimi yapabileceklerini söylediler. Çiftçilerimizle de bu durumu paylaşacağız." diye konuştu.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

- Ahıska Türkleri üretimden memnun

Yöreye yerleştirilen Ahıska Türklerinden Yaşar Hurşit (64) de Türkiye'ye geldikten sonra uzun süre karabuğday aradıklarını ve zor temin ettiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Bizleri buraya 2 yıl önce devletimiz getirdi. Allah bu devletten, milletten, halktan razı olsun. Allah'a şükür yurdumuza, vatanımıza geldik. Biz Rusya'da, Ukrayna'da yaşarken greçkayı öğrenmiştik. Greçka çok iyi yiyecektir. Her yemeği onunla yapıyoruz. Ama buralarda çok aradık, bulamadık. Büyüklerimize bu ürünün temini için rica ettik. Sağ olsunlar şimdi tarlalara ekiyorlar, yetiştiriyorlar artık bol bol alırız."

İsmail İslamoğlu (64) da "Ahıskalılar olarak greçkayı seviyoruz. Ama burada aradık, bulamadık. Büyüklerimize 'Greçka yiyoruz, greçka çok iyidir' dedik, sağ olsunlar yetiştirip getirdiler. Yörede yetiştirilen greçkadan satın alacağız." dedi.