Gürcistan'ın güneyindeki Ahıska Bölgesi'nden 14 Kasım 1944'te Orta Asya'ya sürgün edilen ve günümüzde Kırgızistan'da yaşayan bir grup Ahıska Türkü, ata topraklarındaki köylerini ziyaret etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği, Türkiye'nin Bişkek ve Tiflis büyükelçiliklerinin katkıları, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği'nin organizasyonuyla Gürcistan'ın Ahıska Bölgesi'ne gezi düzenlendi.

Geziye, Kırgızistan'ın Çuy, Oş, Talas ve Celalabad bölgelerinde yaşayan 14 yaşlı ile dernek yönetim kurulu üyeleri ve gençlerden oluşan 40 Ahıska Türkü katıldı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov başkanlığındaki heyete Gürcistan'ın Tiflis Devlet Üniversitelerinde okuyan Ahıskalı öğrenciler de eşlik etti.

Yaşlılar refakatçılarıyla birlikte doğdukları köyleri ziyaret ederek, Gürcü ve Ermeni kökenli eski köylüleriyle hasret giderdi. Vatan özlemiyle Ahıska'yı ziyaret eden Türkler, 72 yıl sonra ilk kez ayak bastıkları topraklarında hüznü ve mutluluğu bir arada yaşadı.

Ahıska Türkleri, ziyaret ettikleri her köyde sıcak tavırlarla karşılandı ve kendilerine çeşitli ikramlarda bulunuldu. Misafirperver bölge halkının her konuda yardımcı olmaya çalıştığı da dikkatlerden kaçmadı.

Osmanlı'nın yaptığı camiler

250 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında olan Ahıska Bölgesi'nde Türklerin yaşadıkları köylerin bir çoğunda farklı büyüklüklerde "virane" haldeki camilere rastlanıyor.

Köylerin girişlerinde ve merkezi konumundaki taş yapı olan camilerin içinin ahşap olduğu dikkati çekiyor. Camilerdeki kapı ve tavanlardaki motifler de göze çarpıyor.

TİKA'nın desteğiyle ata topraklarını ziyaret eden yaşlılara refakat eden ve Türkiye'de İslam Tarihi üzerine doktora yapan Azad Dadayev, AA muhabirine, bölgedeki camilerin varlığını değerlendirdi.

Dadayev, Ahıska'daki köy ziyaretlerinde bir çok camiye ve dini kitaplara rastlandığını belirterek, "Bugün 72 yıl aradan sonra 40 kişilik bir heyetle Ahıska Bölgesi'ndeyiz. Ahıska'daki köyleri tek tek dolaşmaya çalıştık. Hemen her köyde Osmanlı döneminden kalan eski camileri gördük. Bu camilerin bir kısmının her ne kadar duvarları kalmış olsa da bir kısmı çatısıyla birlikte ayakta duruyor. Bu, şunu gösteriyor; bölge halkı bizi seviyor. Camilerin yıkık olmasına rağmen bölge halkı Ahıska Türklerini beklediğini gösteriyor." dedi.

 








 

 

 

Türklerin mezarları koruma altında

Ahıska'yı ziyaret eden heyet, ilk olarak köyündeki mezarlıkları, camileri ve çeşmeleri aradı.

Köylülerin yardımıyla ulaştıkları mezarlıkların koruma altında olduğunu gören Ahıska Türkleri, 72 yıl sonra mezarların başında Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti.

Hristiyan ve Müslüman mezarlarının yan yana olduğu mezarlıklarda, Türklere ait yazılı ve yazısız mezar taşlarının korunduğu gözlemlendi.

Mezarlık alanlarının temiz ve bakımlı tutulduğu Ahıska'daki köylerde yaşayan Gürcü ve Ermeniler, Türklerden mezarlıklarının koruma altında olduğunu ve endişe duymamalarını istedi.

Bu arada, Kırgızistan'dan gelen Türkler, Ahıska şehrindeki tarihi müzeyi, ibadete kapalı olan camiyi, medrese, zindan, hamam ve bir çok yapıdan oluşan Ahıska (Rabat) Kalesi'ni de gezdi. Ahıska Türkleri burada toplu halde hatıra fotoğrafı da çektirdi.   AA

Albüm: