İSTANBUL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, KOBİ'lerin özellikle uluslararası piyasada rekabet edebilme ve oradaki paydaşları ile sanal ortamda, e-ticarette buluşmasının önemli olduğunu belirterek, "Birbirlerini tamamlayacak ve ürettikleri ürünlerin, oluşturulacak sanal dükkanlar vasıtasıyla satışlarını anında yapabilmeleri önemli." dedi.

Dünya KOBİ Forumunun oluşturduğu, Türk, Gürcü ve Azeri KOBİ'leri dünya pazarına açmayı hedefleyen "Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan E-Ticarette İşbirliği Anlaşması"nın imza töreni ve basın toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Plaza'da gerçekleştirildi.

Törene TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Dünya KOBİ Forumu Genel Müdürü T. Tunç Uyanık, İktisadi Islahatların Tahlili ve Komünikasyon Merkezi İcra Direktörü Vusal Gasımlı, Azerbaycan Sahipkarlar Konfederasyonu Başkanı Mamed Musayev, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaha Baındurashvılı ve Gürcistan'ın İstanbul Başkonsolosu İrakli Asashvili'de katıldı.

Bakan Tüfenkci KOBİ. Market girişiminin imza törenindeki konuşmasında, gerçekleştirilen anlaşmanın KOBİ'lerin gelişimine önemli ivme kazandıracağını belirterek, anlaşmanın üç ülkenin ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını söyledi.

Tüfenkci, KOBİ. Market girişiminin başarıyla sonuçlanması dileğinde bulunarak, "Çünkü bu bölgesel iş birliğinin başka bölgesel iş birliğine de zemin hazırlayacağına inanıyorum. İnternet tabanları üzerinden bir yol ağı oluşturulmasının ticareti başka bir boyuta taşıyacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planını yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız"

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel üç ülkenin son 25 yıldır örnek projelerde bir araya geldiğini belirterek, KOBİ. Market projesinin KOBİ'ler için önemine işaret etti. KOBİ'lerin Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan için ekonominin dinamizmini oluşturduğuna dikkati çeken Şenel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"KOBİ'lerimiz için çok önemli fırsat sunacak bir platforma kavuşuldu. Dünyada ticaret çok hızlandı, rekabet artmakta. Bu artışta zaman çok önemli bir parametre olarak önümüze gelmekte. E-ticarette bunun en önemli unsuru. E-ticaret dünyada giderek uluslararası ticaretten büyük pay almakta. Ülkemizin de bu anlamda önemli atılımları var. Bakanlık olarak sektörel kuruluşlarımızla 'E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planı'nı hazırladık. İnşallah hükümetimizin onayı ile birlikte onu da yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız."

"Şu anki ticaretin ve sanayinin önünde müthiş fırsat var, e-ticaret"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da, Kayseri'de 4 Mayıs'ta tanıtımı yapılan Çin ile Türkiye arasında ekonomik iş birliğini amaçlayan Çin-Türkiye Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Pilot Projesini anımsatarak, projenin yasal düzenlemelerinin elverişli hale geldiğini, Türk ve Çin'li KOBİ'lerin iş birliği yapacağını söyledi.

Bugünkü törenin bu anlamda ikinci etkinlik olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, e-ticaretin birçok engelin aşılmasında KOBİ'ler için tarihi fırsatlar sunduğunu anlattı.

Bu anlamda 3 bölgedeki KOBİ'lerimizi bir araya getirecek müthiş bir fırsatı yakalayacağız. Bundan sonrasında Gürcistan, Azerbaycan ve Türk KOBİ'lerini ortak olarak dünyaya açılma şansı olacak. KOBİ'ler burada sanal olarak dükkanlarını açabilecekler, ürünlerini sergileyebilecekler, yurt içi ve yurt dışı pazar yerlerine erişim sağlanacak, anında satış imkanı olacak."

Konuşmaların ardından, KOBİ.Market ile AZEXPORT, Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan arasında yapılan anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi.

KOBİ.Market platformu

Toplantıda verilen bilgiye göre, KOBİ.Market platformu 31 Mayıs itibarıyla kullanıma açılırken projenin Türkiye eğitimleri ağustos ayından itibaren gerçekleştirilmeye başlanacak.

Platformun pilot uygulaması ilk etapta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında başlarken, bu ülkelerin KOBİ'leri, KOBİ.Market üzerinde dükkanlarını açabilecek, ürünlerini sergileyebilecek, yurt içi ve yurt dışı pazar yerlerine erişim sağlayarak, anında satış yapmaya başlayacak.

KOBİ.Market ile KOBİ'lerin yeni ekonominin getirdiği fırsatlardan faydalanması, daha çok alıcıya ulaşması, banka ve banka dışı finansman yöntemlerinden yararlanması, yeteneklerini artırmak için farklı araçlara erişim sağlaması ve gelirlerini artırması hedefleniyor. 

Muhabir: Eda Fatma Topçu  Anadolu Ajansı