TİKA, sürgünden sonra bu toprakları bir daha göremeyen heyete ata topraklarını ziyaret desteğinde bulundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde dünyaya gelen ve 14 Kasım 1944 yılındaki sürgünden sonra bu toprakları bir daha göremeyen heyete ata topraklarını ziyaret desteğinde bulundu. Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından organize edilen uğurlama programın ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Gürcistan'ın Ahıska bölgesini 3-9 Mayıs tarihleri arasında ziyaret edecek heyetle ile bir araya geldi. Rutbil, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği tarafından organize edilen uğurlama programında yaptığı konuşmada, TİKA olarak bu tür programlara destek verdiklerini belirtti.

"Bu gezi yıllardır vatanını göremeyen dedelerimize bir hediyedir" diyen Rutbil, Ahıska'yı ziyaret edecek heyete iyi yolculuklar temennisinde bulundu.

Rutbil heyete, "Türkleri ve Türkiye'yi iyi bir şekilde temsil etmenizi istiyoruz. Yolunuz açık olsun" dedi.

TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü, Türkiye'nin Bişkek ve Tiflis Büyükelçiliklerinin katkılarıyla Aralık 2013 ve Eylül 2015'te Gürcistan'ın Ahıska Bölgesine iki gezi düzenlemişti.

AHISKALI TÜRKLER
Sovyet Birliği lideri Stalin, 14 Kasım 1944'te ani bir operasyonla 100 bine yakın Ahıska Türkünü, ana vatanları olan Gürcistan'ın Ahıska bölgesindeki evlerinden zorla çıkartarak trenlerle Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a sürmüştü.

Orta Asya'ya yerleştirilen "Osmanlı Türkleri" olarak da bilinen Ahıskalı Türklerin, bulundukları yerden ayrılmalarına ve yakınlarını ziyaret etmelerine 1956'ya kadar izin verilmedi. Stalin'in ölümünden sonra Türklerin, Ahıska'ya dönmek için yaptığı girişimler sonuç vermedi. Sovyetler Birliği döneminde Kafkaslar'dan Orta Asya'ya sürülen Çeçenler, İnguşlar, Dağıstanlılar, Kırım Tatarları, Azeriler vatanlarına dönme imkanına kavuşurken, Ahıska kökenli Türklere dönüş izni verilmedi.

Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü çalışmalar sonucunda Gürcistan hükümeti, Ahıskalı Türklerin geri dönmelerine izin vermeye başladı.

Günümüzde 500 bine yakın Ahıska kökenli Türk'ün Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, ABD ve Ukrayna'da yaşadığı tahmin ediliyor.

AA