Ahıska Türkleri Tanıtım Günü

Samsun’da eğitim-öğretim hayatına devam eden Ahıskalı öğrenciler, Samsun Uluslararası Öğrenci Derneği merkezinde Ahıska Türkleri tanıtım günü gerçekleştirdi.

 

Samsun’da eğitim-öğretim hayatına devam eden Ahıskalı öğrenciler, Samsun Uluslararası Öğrenci Derneği merkezinde Ahıska Türkleri tanıtım günü gerçekleştirdi. Sunuma başlayan Ahıskalı öğrenci cümlelerine tarihe kısa değinmekle Ahıska Türklerini anlatmaya başladı. “Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944'te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıskalı Türk’ü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etti.

Trenlere bindirilen ve günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağıtıldı. ABD, Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kıbrıs ve Gürcistan’da yaşayan Ahıskalı Türklerin sorunları 70 yılda çözülemedi” ifadelerini belirtti. Programda Ahıska Türklerinin tarihi, coğrafyası, jeopolitik konumu, gelenekleri, görenekleri, yöresel kıyafetleri ve kültürü anlatıldı. Sunum bittikten sonra uluslararası öğrencilerin bazıları Ahıska tarihini ilk defa duyduklarını dile getirdi ve bu bilgilerin öğrenilip tüm dünyaya duyurulması gerektiğini söyledi. Soru cevap kısmının ardından ise programa katılan misafir öğrencilere Ahıska Türklerine özgü mantı ikramı edildi. 

 

udef-logo