Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov,  Gürcistan'ın Ahıska bölgesinin, buradan 14 Kasım 1944'te Orta  Asya'ya sürülen Ahıskalı Türklerin vatanı olduğunu söyledi.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği yönetimi, 1944 yılında Ahıska'dan  Kırgızistan'a sürülen, Ahıska Türklerinden oluşan 40 kişilik heyete ana vatanlarını gezdirdi.

Heyetin başkanlığını yürüten Şamilov, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile  Türkiye'nin Bişkek ve Tiflis büyükelçiliklerinin katkılarıyla düzenlenen ziyarete ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Ahıska'nın Orta  Asya'ya sürülen Türklerin vatanı olduğunu belirten Şamilov, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bizlerin bu bölgeden manevi ve kalbi olarak vazgeçmemiz mümkün değildir. Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım kalbimizde Ahıska vardır. Ahıska'yı sevmek bizim borcumuzdur. Ahıska'yı ziyaret ederek bunu gösteriyoruz. Ahıskalı Türklerin bu topraklara dönmesi halinde  Gürcistan'ın bu bölgesinin ekonomik, siyasi ve başka yönleriyle gelişeceğinin garantisi olacağız. Ahıska'nın her yönden gelişmesi için emek vermek istiyoruz."

 






 

 

Şamilov ile derneğin bazı yönetim kurulu üyeleri, ziyaret kapsamında  Gürcistan Mülteci ve Göçmen İşleri Bakanı Sozar Subari tarafından da kabul edildi.

Görüşmede Ahıskalı Türklerin statüsü,  Gürcistan vatandaşlığı ve  Gürcistan'daki durumunun ele alındığını aktaran Şamilov, "Ahıskalıların vatana dönüş konusunun gündeme alınmasını talep ettik. Buna karşılık,  Gürcistan devletinin yeniden bu konuyu gündemine alacağı ve geri dönüş konusunda engel teşkil eden soru işaretlerinin ortadan kaldırılması için gayret gösterileceği ifade edildi" diye konuştu.

Şamilov, Türklerin, Ahıska'yı ziyaret etmeleri için sağlanan destek için  Türkiye'ye ve ilgili kuruluşlara teşekkür ederek "Ahıskalı Türklerin, bölgeye dönüşünün hızlanacağını düşünüyorum. Bu gerçekleşirse AA'nın bunu 9 ülkede yaşayan Ahıskalılara duyurma konusunda büyük payı olacak" ifadesini kullandı.AA

Ajans Ahıska