Özbekistan’ın eski Devlet Konseyi başkanı Şevket Yuldaşev, Özbekistan’ın bağımsızlık yıllarına dair devlet televizyonuna bir röportaj verdi.

1989 ve 1990’lı yılların başlarına dair konuların ele alındığı röportajda Ahıska Türklerine yönelik saldırı kampanyası olan Fergana Olayları da ele alındı. Şevket Yuldaşev konu ile ilgili çok çarpıcı ifadeler kullandı.

Yuldaşev eğer belirli adımlar atılmasaydı olayların çok daha büyük faciaya dönüşebileceğini belirtti. Yuldaşev, bu provokasyonların birkaç yıl sonra Andican’da tekrarlandığını ve bu olayları çok büyük bir üzüntü ile hatırladığını belirtti.

Yuldaşev’in olaylar ile ilgili en çarpıcı iddiası ise Fergana’da yaşananların, KGB ve Moskova’nın planı olduğunu belirtmesi oldu. Yuldaşev konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“O bölgede çok sayıda ajan provokatör bulunuyordu. Bu olayların arkasında Moskova’dan gönderilen bir takım kişilerin olduğunu düşünüyorum. Yakaladığımız bazı kişilerin Özbek olmadığını fark ettik. Bu kişilerin üzerinden belirli adresler ve görev listesi bulduk. Anlaşılıyor ki bunu planlayanlar Fergana’da bu adreslerde incelemelerde bulunmuşlar.”

“FERGANA OLAYLARI BAĞIMSIZLIĞIMIZI ENGELLEMEK İÇİN ÇIKARILDI”

Yuldaşev konuşmasının devamında tüm bu provokasyon planlarının Özbekistan’ın bağımsızlığını engellemek için düzenlendiğini söyledi.

Fergana olaylarında Özbek ve Ahıska Türkleri arasında etnik gerginlik çıkartıldı. Olaylarda birçok sivil hayatını kaybetti. 1944’te Stalin tarafından Orta Asya’ya sürülen Ahıska Türkleri bu olaylar sonucunda ikinci kez göç etmek zorunda kaldılar.

Fergana olaylarının arkasında Sovyetlerin istikrarsızlaştırma ve bağımsızlık hareketlerine engel olma isteğinin yattığını birçok uzman dile getiriyordu.