Türkiye’de yaşayan Ahıska Türklerinin önemli isimlerinden Türk edebiyatçı ve tarihçi, Bizim Ahıska dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yunus Zeyrek vefatının 3.yıl dönümünde saygı ve rahmetle anılıyor.

Ahıska Türklerinin sürgün ve soykırım sürecini eserleriyle tanıtan ve Türkiye’deki diasporanın kanaat önderlerinden Yunus Zeyrek, 3 yıl önce Ankara’da yaşama veda etmişti. 

Ömrünü Ahıska Türklerinin davasına adadı

Ahıska Türklerinin sürgün ve soykırım

sürecini eserleriyle tanıttı

Ahıska Türklerinin en önemli yazılı kaynağı olan Bizim Ahıska Dergisini çıkarttı

Vefatının 3.Yıl dönümünde Sevgiyle rahmetle anıyoruz

--- 

Ahıska Türkleri

Sizi Asla UNUTMAYACAK

-------

Harun Bozkurt  

Ajans Ahıska Genel Yayın Yönetmeni

YUNUS ZEYREK KİMDİR?

Yunus Zeyrek  1956-2019

Ben Ahiska’yim, ellerin hasiyim

Orta Asya çöllerinde sürgünler sevdasiyim

Tütmeyen ocaklarda elleri koynunda

Binlerce ananin kara yasiyim.

 

Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Yolağzı köyünde 15 Ocak 1956’da dünyaya gelen Zeyrek, lise ve yükseköğrenimini Erzurum’da tamamladı.

 

1979 yılından itibaren edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Zeyrek’in şiirleri Milli Kültür, Divan, Doğuş ve Türk Edebiyatı gibi dergilerde yayımlandı.

Zeyrek, 1988’de Türk kültür dersleri öğretmeni olarak Almanya’ya gitti. Bu ülkede çıkan Türk gazetelerinde yazılar yazan Zeyrek, 1994’te Türkiye’ye döndü.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini tamamlayarak bu üniversitenin Türk Dili Bölümünde göreve başlayan Zeyrek, birçok fakültede Türk Dili dersi vermeye başladı, halk edebiyatı ve tarih sahalarında araştırma ve incelemelere imza attı.

 

2004-2017 yıllarında Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Başkanlığı yapan Zeyrek, 1944’te yurtlarından sürgüne gönderilen Ahıska Türklerinin vatana dönüş mücadelesi kapsamında Strazburg’da Avrupa Konseyi Parlamentosu’nda ilgili birimlerle görüştü ve rapor verdi. Ahıska Türklerinin yaşamakta olduğu Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Ukrayna ve ABD’de incelemeler yapan Zeyrek, bu konuyla ilgili birçok kitap ve makale yazdı, konferanslar verdi.

Ankara’da 2004’ten vefatına kadar Bizim Ahıska dergisini çıkaran Zeyrek evli ve üç çocuk babasıydı.