Bursa İnegöl Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Mehmet Taş'tan Oturma İzinleriyle İlgili Önemli Açıklama:

 

D U Y U R U
Değerli Ahıskalı hemşerilerim; bilindiği gibi son haftalarda oturma izinlerinde yapılan değişiklik neticesinde halkımız ciddi sıkıntılar yaşıyordu.
İnsani oturma izni almada sabıka kaydı mecburiyeti arama zorunluluğunun oluşması nedeniyle bunun yerine Kısa dönem oturuma izni almaya kalkıdığında da Sağlık Sigortası yaptırma mecburiyetinin olması nedniyle insanlarımız SİGORTA yaptırmak istese ÖZEL SİGORTA BEDELERİNİN kişi başına 200-600 TL. arasında değişen bedellerle ödemek zorunda kalması nedeniyle çok büyük maddi külfet ile karşılaşmakta, İnsani Oturma İznini tercih etmesi halinde de SABIKA KAYDI alma zorunluluğu nedeniyle geldiği Ülkeye gidip giriş-çıkış yaparak orada da sabıka kaydını almak için uğraşması gerekiyordu.
Bu sorunlar özellikle son süreçte (takriben 1 Aylık süreç içinde) ortaya çıktı.
Durumdan haberdar olduğumuzda Bursa Göç İdaresi Müdürlüğüne gidip konuyu yerinde araştırdık. Sorunları yerinde gördük. Sorunların geçici ve kalıcı çözümleri ile ilgili düşüncelerimizi Göç İdaresi Müdürü ile de paylaştık.
Konularla ilgili gelişmeleri, Eski İçişleri Bakanımız Sayın; Efkan ALA Bey’i de telefon görüşmeleriyle bilgilendirdik. Bakanımız da konuyu ilgili Kurumlara gerekli direktifleri vererek çözüm üretme çalışmalarının hızlanmasını sağladı.
Son olarak da; Ankara’ya giderek İçişleri Bakanlığımızda, Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzde ve Nüfus Vatandaşlık Genel Müdürlüğümüzde gerekeli bilgi alışverişi ve görüşmeler yaptık.
Akabinde de Göç İdaresi Genel Müdürümüz Sayın; Atilla TOROS Bey Aralık Ay’ında yaptığımız görüşmede bizlere anlattığı, Vatandaşlığa eş değer uzun süreli oturma izninin yürürlüğe girdiğini, genelgeyi de İl Göç İdare Müdürlüklerine gönderdiklerini söyledi.
Bu arada İlçe Kaymakamımız Sayın ; Ali AKÇA Bey beni telefon ile aradı.
Bursa Büyükşehir Valimiz Sayın ; İzzettin KÜÇÜK Bey’in 17.05.2017 Tarihinde Saat 11:30 da Valilik Binasına görüşmek üzere çağırdığını belirtti.
Valilik Binasına gittiğimde; İl Göç İdaresi Müdürümüz ve İl SGK Müdür Yardımcımızın da hazır bulunduğu ortamda, Bursa Valimiz Sayın; İzzettin KÜÇÜK Bey bizleri gelişmelerle ilgili bilgilendirdi.
Devamında da Bursa İl Göç İdaresi Müdürümüzün 21 Mayıs Pazar günü İnegöl’e gelerek Halkı Genel Bilgilendirme Talimatını Verdi.

Uygulamaya yeni giren UZUN SÜRELİ OTURMA İZNİ ile ilgili Bilgiler ;

1 – 01.01.2017 Tarihine kadar alınan her türlü Oturma İzinleri Geçerlidir.
2 – Uzun Süreli Oturma İzninde ;
A ) SİGORTA ŞARTI ARANMIYOR,
B ) AYRICA ÇALIŞMA İZNİ ALMAK GEREKMİYOR,
C ) HER SENE YENİLEMEK GEREKMİYOR,
D ) GERİYE DÖNÜK 5 YILI KİŞİ DOLDURDUĞUNDA VATANDAŞLIĞA
MÜRACAT EDEBİLİYOR. ( Ev, Tapu, Sigorta vb. gösterme zorunluluğu yok. )

Not ; 21.05.2017 Pazar Günü Saat ; 17:00’ da İnegöl İlçemizin Fatih Mahallesindeki İnegöl Belediyesi katkılarıyla yapılan 1944 SÜRGÜN ANITI’nın önünde, Bursa İl Göç İdaresi Müdürümüzün Katılımıyla Genel Bilgilendirme Toplantısı Yapılacaktır.
Bilgilerinize….!