Kırgızistan'da seçimler 4 Ekim'de

Kırgızistan'da 4 Ekim'de seçim yapılacak- Biyometrik bilgileri alınan 2 milyon 761 bin 297 seçmenin oy kullanabileceği seçimde, 14 siyasi parti, 120 sandalyeli meclis için yarışacak- Raşad Şamilov, Kırgızistan'daki etnik azınlıklar sıralamasında 39 bin kişiyle 5. sırada yer alan Ahıska Türklerini temsil etmek için meclise girmeye çalışacak.

-Cumhurbaşkanı Atambayev: "Genel seçimlerin biyometrik verileri sayesinde adil ve şeffaf yapılacak" Kırgızistan'da, 4 Ekim Pazar günü, milletvekili seçimi yapılacak.Başkent Bişkek'te, İçişleri Bakanlığı personeli ve trafik polisleri için devlet tarafından inşa edilen konutların anahtarlarını teslim töreninde Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, "Kırgızistan tarihinde genel seçimlerin biyometrik verileri sayesinde adil ve şeffaf yapılacağını" söyledi.

Atambayev, ülkede her vatandaşın istediği partiye oy verme hakkının bulunduğunu belirterek, '4 Ekim'de biz çocuklarımızın ve ülkenin geleceğini seçiyoruz. İyi düşünerek oyununuzu kullanınız" dedi. Pazar günü yapılacak olan genel seçimlerde ilk kez sadece biyometrik bilgileri alınan seçmenlerin oy kullanabileceğini hatırlatan Atambayev, "Genel seçimlerin biyometrik verileri sayesinde adil ve şeffaf yapılacağını" vurguladı.   

2 milyon 761 bin 297 seçmenBaşbakan Birinci Yardımcısı ve Seçimlere Hazırlık ve Organizasyonu Merkezi Başkanı Tayırbek Sarpaşev, gazetecilere yaptığı açıklamada, 4 Ekim'de yapılacak olan seçimlerde bir yıl içinde ülke içinde ve dışında biyometrik bilgileri alınan vatandaşların sayısını açıkladı.  

Sarpaşev, 16 yaş üstü biyometrik bilgilerin toplandığı Kırgızistan'da ve ülke dışında, 18 yaşını doldurmuş ve seçme hakkına sahip 2 milyon 761 bin 297 seçmenin bulunduğunu bildirdi.Sarpaşev, ülkede 2 bin 374 seçim sandığının kurulduğunu da kaydetti. Sarpaşev, Başbakanlık binasında seçim gününde kurulacak olan basın merkezinde kendisi ile ilgili bakanların seçim sürecine ilişkin gazetecilere aralıksız bilgi vereceğini anımsattı.

 

- Bir Ahıska Türkü de yarışıyorPartilerin Merkez Seçim Komisyonu'na sundukları aday listelerinde, etnik topluluklar, kadın ve genç oranlarına önem veriliyor. 120 sandalyeli meclise bir Ahıska Türkü de aday gösterildi. Ahıska TürkleriKırgızistan'daki etnik azınlıklar sıralamasında 39 bin kişiyle 5. sırada yer alıyor.İktidar yanlısı Sosyal Demokrat Parti'nin aday listesinde 64. sırada Kırgızistan Halklar Asamblesi bünyesinde faaliyet gösteren Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Raşad Şamilov yer alıyor. Şamilov, ülkede Türklerin yoğun yaşadıkları köylerde yaptığı seçim kampanyalarında, Kırgız meclisinde Ahıskalıların sesi olacağını dile getirdi.

 

- Seçime 14 siyasi parti katılıyorKırgızistan, 6 dönem 120 sandalyeli parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere 4 Ekim'de sandık başına gidecek.Seçimlere Atambayev'in kurucusu olduğu Sosyal Demokrat Partisi yanısıra Ata-Meken Sosyalist Partisi, Bir Bol Partisi, Ar-Namıs Partisi, Kırgızistan Partisi, Önügü Partisi, Azattık Partisi, Cumhuriyet-Ata Curt Partisi, Aalam Partisi, Bütün Kırgızistan-Emgek Partisi, Zamandaş Partisi, Uulu Kırgızistan Partisi, Meken Intımağı Partisi ve Kırgızistan Halklar Kongresi partisinden yaklaşık 3 bin milletvekili adayı ülkenin 7 seçim bölgesinde yarışacak. - Sonuçların 1 saat içinde belli olması bekleniyor120 sandalyeli mecliste çoğunluğu elde edecek olan partiye Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurma görevi verilecek.

Atambayev, seçim sürecini 3 ay önce başlatmış, Merkez Seçim Komisyonu'na 34 siyasi parti başvuru yapmış, 18 parti çeşitli gerekçelerle elenmişti. Seçimleri, 69 ülkeden 650'den fazla uluslararası gözlemci ve 100'den fazla yerli ve yabancı medya mensubu izleyecek. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de (TSİ 05.00) başlayacak ve akşam 20.00'de sona erecek. Pazar günü yeni seçim teknolojisini kullanılacak olanKırgızistan'da seçim sonuçların sandıkların kapanmasının ardından bir saat içinde belli olması bekleniyor.

Kaynak:Haberler.com