Kazakistanın Cambul bölgesi Taraz kentinde bulunan Burylov kentinde Kazak halkı ayaklandı.

15 Şubat tarihinde Buril(Burylov) köyünde: Kazakistan kaynaklarının Türk olarak bahsettiği (ama aldığımız bilgilere göre  Hemşin kökenli) uyuşturucu bağımlısı bir  kişi; köyde hırsızlık amacıyla bir kazak ailenin  evine girmiş. Evden bir miktar para alan hırsız soygunu fark eden ev sahibinin 5 yaşındaki  çocuğunu, yapmış olduğu bu hırsızlığın ortaya çıkmaması için  on bir yerinden bıçaklayarak öldürmüştür. 

 

Görgü tanıklarına göre, bu sabah,  ( 17 Şubat 2016) Kazak uyruklu yaklaşık 200 kişi Türk evlerini taşladı. Organize olarak olayı çıkaran kişiler  Türkleri istemediklerini söyleyerek bir gösteri/ayaklanma yapmışlardır.  Bu gösteride bazı Türk  ev ve arabalarına saldırı olmuştur.  Olaya müdahale eden güvenlik güçleri köyde sakağa çıkma yasağı ilan etmiş, köye giriş çıkşları denetim altına almıştır.

 

Haber kaynaklarımızdan edindiğimiz bilgilere göre  Kazakistanın başka yerlerinden de insanlar gösteri için köye gelmişlerdir.

 

Köy meydanına toplanan halk olayın failini güvenlik güçlerinden istemişler fakat Güvenlik güçleri olayı gerçekleştiren suçluyu tutuklayarak bölgeden uzaklaştırmış, aynı zamanda soyguncunun   ailesini de bölgeden uzaklaştırmıştır.

 

Bölgede cereyan eden  Türkler aleyhine bu ayaklanma bizleri derinden kaygılandırmaktadır. Kazakistan da yaşayan Ahıskalı Türkler her zaman ülkelerine bağlı olmuşlardır. Yıllarca Kazak halkıyla dost ve kardeşçe yaşamışlardır. Vahşice öldürülen Kazak kardeşimizin evladı bizleri de derinden üzmüştür, kendisine Allahtan rahmet yakınlarına da sabır diliyoruz. Bu menfi olay bölgede yaşayan bütün Türk etnik gurubuna mal edilmemelidir.  Kazakistan da çıkan bu olay : Geçmişte Ahıska Türklerinin Fergana da, Kırgızistan da yaşadığı acıları akla getirmiş ve bu nedenle bizleri endişeye sevk etmiştir. Ümit ediyor ve güveniyoruz ki; dost ve kardeş, soydaş Kazakistan halkı bu olayı bütün Türklere mal etmeyecektir ve Kazakistan Devleti bu olayı Büyümeden çözecek ve katile gereken cezayı verecektir. Katilin ırkı olmaz!!!!