Serbest ticaret anlaşmasını hiçe sayan Gürcistan, Türk ihracatçılarından gayriresmî 1200 dolar ücret talep etmeye başladı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Sınır kapılarında hiçbir sorunun olmamasına rağmen araçlar zorla parklara sokuluyor ve ücret talep ediliyor” dedi.

Gürcistan’ın son günlerde Türk ihracatçılarına karşı olumsuz tutumu, ihracatı durma noktasına getirdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sınır komşumuz olan ve birçok konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleri ile ayakta durmaya çalışan Gürcistan’ın son günlerde Türk iş adamları ve Türk plakalı ihraç yükü taşıyan araçlara karşı hukuksuz bir şekilde engelleme ve ceza uygulamalarında bulunduğunu belirtti.

Gürdoğan, “Kapılarda hiçbir yoğunluk olmamasına rağmen araçlar zorla TIR parklarına sokuluyor ve 30 Lari (ortalama 40 lira) park ücreti tahsil ediliyor” dedi. Gürcistan üzerinden transit olarak Azerbaycan’a ihraç eşyası taşıyan Türk plakalı araçların durdurularak zorla gümrük sahalarında yüklerinin boşaltıldığını söyleyen Gündoğan, “Sebepsiz bir şekilde haftalarca, aylarca yüklerin kontrolü yapılıyor ve ürünlerin ambalajlarına zarar veriliyor. Bu uygulamaya tabi tutulmamak için en az  bin 200 dolar gayri resmi ücret talep ediliyor. Bu zorbalıklar artık ihracatçıyı Gürcistan’dan küstürüyor” diye konuştu.

Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz:

 

 

3 AYDIR SORUN VAR

Gürdoğan, Türkiye ile Gürcistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması olduğunu ancak bu anlaşmanın sözde kaldığını söyledi. Bu sorunun yaklaşık 3 aydır devam ettiğini ifade eden Gürdoğan, “İhracatçıyı bıktırma noktasına getiren bu uygulamaların bir an önce kaldırılması noktasında, ülke olarak ağırlığımızın konulmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde önümüzdeki haftalarda çözüm bulunmaz ise şirket sahipleri ihracatlarını tamamen durdurma kararı alacaklar” dedi.

KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞMUŞTU

Geçtiğimiz haftalarda Ermenilerin Çıldır Aktaş Sınır Kapısı karayolunu taş ve kayalarla kapatması sonucunda Türk plakalı araçlar can ve mal güvenliği nedeniyle güzergah değişikliğine gitmişti.Türkiye’ye giriş yapmak için Türkgözü Sınır Kapısı’nı kullanmak isteyen TIR sürücüleri, Gürcistan’ın Ahıska ile Ardahan’ın Posof İlçesi’ne bağlı Türkgözü Sınır Kapısı arasında yaklaşık 4 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

Kaynak: Karar

Ajans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz: