GRÜ Öğrencileri Ahıska Sürgünlerini Unutmadı

Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 1944'te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıskalı Türk’ü, sınır güvenliğini tehdit ettikleri gerekçesiyle sürgün etti. Trenlere bindirilen ve günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler; ABD, Türkiye, Rusya, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Kıbrıs ve Gürcistan gibi ülkelere göç ettiler.

 

Bu acı olayın izlerini yerinde görmek isteyen GRÜ Ahıskalı Öğrenciler Topluluğu, 29 Nisan 2017 tarihinde, Öğr. Gör. Abdullah Demir ve 45 öğrenciyle birlikte Ahıskalıların 70 yıl önce sürgün edildiği Gürcistan’ın Ahıska Bölgesini ziyaret ettiler.

 

Gezide Ahıskalı ailelere misafir olan öğrenciler, bölgede yaşayan Ahıskalıların lideri Muhammed Kutshivilli ile görüşerek Ahıskalıların sorunları ve atalarının yaşadığı süreçle ilgili bilgiler aldılar. Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Abdullah Demir’inde katıldığı gezide, bölgenin tarihi yapısı hakkında bilgiler aktaran Muhammed Kutshivilli o  tarihte yaşanan olayların bir toplumun ruhsal yapısı üzerinde onarılması imkansız etkiler yarattığını söyledi.

 

Gezi kapsamında Tiflis ve Ahıska Üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler ile bir araya gelen topluluk üyeleri daha sonra, RABATH kalesi, Abastuman, Tavarni, Vale Köyü ve Ahıska çarşısını gezdiler.

 

 

 

 

 

 

K:Giresun.edu.tr