ANKARA (QHA) -

Milyonlarca insanın katili Josef Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944'te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan onbinlerce Ahıskalı Türkü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etti. Trenlere bindirilen ve günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağıtıldı

Dışişleri Bakanlığı, tarihte bugün SSCB tarafından canice sürgün edilen Ahıska Türkleri için bir mesaj yayımladı. Mesajda, "Türkiye, nerede bulunurlarsa bulunsunlar Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam edecektir." ifadesi kullandı..

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın Ahıska Türkleri için mesajı şu şekilde:

14 Kasım 1944 tarihinde, çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 100 bine yakın Ahıska Türkü, anavatanları olan Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki evlerinden SSCB içinde binlerce kilometre uzakta bulunan bölgelere sürülmüşlerdir.

Sürgünün yol açtığı ağır şartlar, açlık, bakımsızlık ve hastalıktan dolayı birçok Ahıska Türkü hayatını kaybetmiş, birçokları da dağıldıkları yerlerde büyük çile ve zorluklarla karşılaşmışlardır.

Bu trajik olayı 73. yıldönümünde büyük bir hüzünle anıyor, sürgün sırasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

Dokuz ayrı ülkede sayıları yarım milyona ulaşan Ahıska Türklerinin durumunu yakından takip etmekte ve gerekli desteği vermekteyiz. Ahıska Türklerinin anavatanları Ahıska’ya geri dönüş sürecinin başarılı bir şekilde nihayete ermesini, Ahıska Türklerinin bulundukları ülkelerin yanısıra anavatanlarında da huzur ve barış içerisinde hayatlarını sürdürmelerini temenni ediyoruz. Türkiye, nerede bulunurlarsa bulunsunlar Ahıska Türklerinin yanında olmaya devam edecektir.

QHA