DATÜB, Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ile Görüş Gerçekleştirdi                       
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) 08.11.2018 tarihinde Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ile görüş gerçekleştirdi. Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev ile yapılan görüşmeye DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar, DATÜB İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş, DATÜB Türkiye Bursa İl Temsilcisi Paşa Alihan katıldı. Sıcak ve hoş bir atmosferde geçen görüşmede İki Devlet, Bir Millet Türkiye Azerbaycan ifadesi kullanılmış, Azerbaycan’dan Türkiye’ye göç ederek vatandaşlık elde etmiş Ahıska Türkleri için gereken desteğin Başkonsolosluk tarafından verileceği vurgulanmıştır. Mesim Hacıyev konuşması zamanı geçen günlerde DATÜB başkanı Sayın Ziyatdin Kassanov ile görüştüğünü, Ahıska Türklerinin Türkiye’deki sorunları ile ilgili kendisinin bilgilendirildiğini ifade etti. Daha sonra DATÜB heyeti günümüzde Türkiye’de yaşayan Ahıska Türklerinin sorunlarını Başkonsolos  ve heyetindekilere ileterek bu sorunların çözülmesi konusunda bilgi elde etti. Başlıca olarak sorunlar aşağıdaki gibi dile getirilerek cevaplandırıldı.
 
 
- Vatandaş olduktan sonra Başkonsolosluğa bilgi veren kişilerin bundan zarar görmeyeceği, Azerbaycan tarafının bu kişileri vatandaşlıktan ihraç edeceği ile ilgili bilgilerin yanlış olduğu, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin böyle bir adımı kesinlikle atmak gibi düşüncesinin olmadığı Baş Konsol tarafından ifade edilmiştir. 
 
- Türkiye’de vatandaşlığı elde eden Ahıska Türklerinin verilen süre zarfını geçmemesinin önemli olduğu, Konsolosluğa bilgi vermediği takdirde kesilen cezaların sonuçları konusunda Azerbaycan’daki ilgili makamlara bilgi iletileceği vurgulanmıştır. 
 
- 30 günlük süreyi aşan kişilerin fazla bir zaman kaybına yol açmadan giderek Başkonsolosluğa hemen bilgi vermesi gerektiği belirtilmiştir. 
 
 
- Aile Birliği belgelerinin verilmesi konusunda son günlerde yaşanan sıkıntının kısa bir süre içerisinde çözüleceği söylenmiştir.
 
- Vatandaşlık elde eden kişilerin dilekçelerinin doldurulması konusunda DATÜB Bursa ve Antalya İl Temsilcilikleri ile koordinasyon halinde çalışılacağı, DATÜB tarafından verilen teklife esasen dilekçelerin illerden konsollar tarafından alınabileceği, konsolosluk onayı gerektiren (opostil) belgelerin illerden konsollar vasıtasıyla onaylanabileceği vurgulanmıştır. Konsolosluk
 
– DATÜB arasında çalışmaların daha hızlı ve efektif yapılabilmesi için her iki ilden temsilcilerin kısa bir süre içerisinde Başkonsolosluğa sunulacağı kaydedilmiştir. 
 
- Sorunlu belgelerin çözülmesi konusunda DATÜB’e bilgi verilmesi halinde bu konuda da destek verileceği kararlaştırılmıştır. 
 
 
Samimi geçen toplantının sonunda DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar Başkonsolos Mesim Hacıyev’e plaket takdim etti ve hatıra fotoğrafı çektirildi.