Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) kış oturumuna katılarak Ahıska Türklerinin vatanlarına dönüşü konusunda karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması için Avrupa Konseyi’nin etkin bir şekilde devrede olması için girişimlerine devam etmektedir.

Bu çerçevede ilk görüşme Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ile yapıldı. Ahıska Türklerinin geri dönüş sürecinin hızlandırılması ve Gürcistan yönetiminin konuyu tekrar gündeme getirmesi için Avrupa Konseyi’nin devreye girmesi talep edildi. Görüşme sırasında geri dönüş konusunda Ahıska Türklerinin karşılaştıkları sorunlardan oluşan rapor ve hazırlanan dosya genel sekretere sunularak Gürcistan’ın 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne verdiği taahhütlerin yerine getirilmesi talep edildi.


Avrupa Konseyi Genel sekreteri Thorbjørn Jangland ise “DATÜB’ün kuruluşundan beri çalışmalarınızı takip ediyoruz. Bize geldiğinizden beri sorunlarınızı burada dinledik. Size geçmişte yardımcı olabilmiş ve sorunların çözümü için kapıları açabildiğimize bizde memnun olduk. Biz Ahıskalı Türklerin sorunlarını yakinen takip ediyoruz. Her Gürcistan’a gittiğimizde üst düzey görüşmelerimizde sizin bu sorunlarınızı da bir madde halinde dile getiriyoruz. Bize göre de 1999 yılında Gürcistan’ın taahhüt etmiş olduğu Ahıska Türklerinin vatana dönüş süreci henüz tamamlanmamıştır. Şimdi buradaki görevimin son aylarında sizin bu sorunlarınızı Gürcistan’daki ilgili makamlara ileterek bir kez daha ricacı oluruz.

Sizin bu insani olan sorunlarınızın çözümü bizleri de sevindir” diyerek yeniden destek sözü verdi.