PEKİN (QHA) -

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere geldiği Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de temaslarını sürdürüyor. Başkent Pekin'de gerçekleştirilen organizasyona 28 ülke lideriyle 110 ülkeden 250'den fazla bakanın katıldığı ifade edildi.

Bu temaslar kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün konakladığı otelde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile bir araya geldi. İki liderin, Özbekistan ve Türkiye arasında işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde görüşmelerde bulundukları öğrenildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmenin ardından akşam yemeğine katılmak üzere gittiği Çin Halk Meclisi'nde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından karşılandı 

Pekin'de gerçekleştirilen Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu 14-15 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Açılış oturumu, üst düzey diyalog toplantısı ve yuvarlak masa liderler toplantısı şeklinde üç bölümden oluşan forumun, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in "tarihi ipek yolu"nu yeniden canlandırmak için 2013 yılında başlattığı inisiyatif kapsamında düzenlenen en geniş kapsamlı uluslararası toplantı niteliğinde olduğu kaydedildi.

Proje için kritik öneme sahip Türkiye, "Trans-Hazar-Orta Koridor" projesini hayata geçirmeyi hedefliyor. "Kuşak ve Yol" inisiyatifi çerçevesinde Türkiye'yi Orta Asya üzerinden Çin'e bağlaması hedeflenen "Orta Koridor", gümrükler arası işbirliğini artırmaya yönelik "Kervansaray" projesi, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan "Marmaray" ile "Avrasya Tüneli", “Üçüncü Havalimanı”, “3 Katlı Tüp Geçit Projesi”, “Filyos (Zonguldak), Çandarlı (İzmir) ve Mersin Limanları inşası” ile yine Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak “Edirne – Kars Hızlı Tren Demiryolu Projesi”ne yönelik çalışmalar da sürdürülüyor.

QHA