Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Ukrayna’nın doğusunda hükümet güçleri ile Rus ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalardan en çok etkilenen gruplardan biri olan Ahıska Türklerinden 72 aile Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleştirilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerekli adımlar atıldı ve 677 ailenin iskânlı göçmen olarak kabul edilmesi kararı yürürlüğe girdi. Türkiye’ye gelecek 677 ailenin 605'i Erzincan’ın Üzümlü ilçesine 72'si ise Ahlat’a yerleştirilecek. Konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklamada bulunan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat’a yerleştirilecek 72 ailenin TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda iskan edileceğini belirtti. Ahlat’a gelecek 72 aile için hazırlıkların sürdüğünü ve ailelerin birkaç ay içinde Ahlat’a gelerek yerleşeceklerini belirten Kaymakam Tekbıyıkoğlu şöyle konuştu:

“Yakın zamanda hem Cumhurbaşkanlığı makamının hem de Başbakanlık makamının onayı ile karar verilen Ukrayna savaş bölgesinde mukim bulunan Ahıska Türklerinin bir kısmının Türkiye’ye yerleştirilmesiyle alakalı bir karar alındı. Gelecek olan Ahıska Türklerinin bir kısmı Erzincan’ın Üzümlü ilçesine geriye kalan ufak bir kısmının da Ahlat’a yerleştirilmesine yine aynı makamlar tarafından karar verildi. Bazen bizlere 'Neden Ahlat tercih edildi?' diye soruluyor. Ahlat bunun için çokta ideal bir yer.

Şöyle ki; Ahlat bizim Anadolu’ya girişimizle beraber birçok Türk boyunun Anadolu’ya iskan öncesi yerleştirildiği geçici bir durak olmuş, geçici bir kabul toplama merkezi olmuştur. Ahlat’ta duran ve yerleşen ilk boylar daha sonra ihtiyaç durumuna göre kimisi Yozgat’a, kimisi Osmaniye’ye, kimisi Ege’ye, kimisi Karadeniz’e yönlendirilmiş ve boylar orada yer tutmuşlar. Ahlat bu işi yaparken de dönemin en büyük şehirlerinden bir tanesi konumundadır. Bir başkent ve kabul kültürü olan bir yer. Sonra bu kabul kültürünün yüzyıllar boyunca devam ettiğini görüyoruz. Büyük Çerkes sürgününde yine devletimizin, devlet aklının bu kültürün farkında olduğu ve Çerkeslerin bir kısmının Ahlat’a yerleştirildiği, Ahlat’ta iskan edildiğini biliyoruz. Yine devamında Kafkaslar bölgesindeki Karapapakların, Terekemelerin ilçemizde iskan edildiğini biliyoruz. En son 1950’li yıllardaki 1958-1959 yıllarında İran’daki Kürtlere yapılan sürgün münasebetiyle zor durumda kalan bu insanların da Ahlat’ta yerleştirildiğini, toprak verildiğini biliyoruz” dedi.

KAYMAKAMI TEKBIYIKOĞLU: ÜLKEMİZ, BÜTÜN MAZLUM MİLLETLERE KUCAK AÇMIŞ VE BİR SAKİN LİMAN OLMUŞTUR

Ahlat’ın, bin yıl öncesinde bir başkent olduğunu, bir başkentlik kültürü olduğunu ve kendisinde diğer kültürleri birleştirme, kaynaştırma gibi bir geleneğinin olduğunun altını çizen Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, “Biz bin yıl öncesinin belki hala şuan nimetlerini yaşıyoruz. Ahlat, çok motifli, çok renkli ama bu motiflerinde bu renklerinde birbirleriyle bağlantısı olan adeta bir Anadolu kiliminin de tezahür ettiği bir ilçemizdir. Bunu unutmayan devlet aklı zannediyorum ki bu münasebetle savaş altındaki Ukrayna’da yaşayan Ahıska Türklerinin Ahlat’a yerleştirilmesi kararını almıştır. Biz aynı zamanda bir imparatorluk mirasları olduğumuz için bizim kurduğumuz Anadolu’daki büyük medeniyet hemen hemen bütün mazlum milletlere kucak açmış, sakin bir liman olmuştur. Ülkemiz sadece dindaşlarımız için değil, aynı dine mensup olmayan başka milletler içinde dingin bir liman, bir huzur mekanı olmuştur. İspanya’da Yahudiler katledilirken, İspanya’da ki Yahudiler için memleketimiz ev sahipliği yapmıştır. En son Suriye’de büyük karışıklıklar oldu. Oradan 2 milyon kadar Suriyeliyi dinine, milletine ve ırkına bakmadan topraklarımız kabul etmiştir. Bu bir imparatorluk mirasıdır. Biz farkında olalım veya olmayalım bu bizim hücrelerimize kadar işlemiştir. Tıpkı aynı misyonla, aynı vizyonla Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bu bölgedeki savaş altındaki zor durumda kalan mağdur insanlara, canı tehlikede olan insanlara bu toprakların, bu ülkenin kapısını açmıştır. Bunun içinde en ideal yerlerden bir tanesi Ahlat olarak belirlenmiştir. Bizde bunu son derece haklı görüyoruz” dedi.

Ahlat’a yerleşecek Ahıska Türklerinin iskanı hakkında da bilgiler veren Kaymakam Tekbıyıkoğlu; “İlçemize gelecek olan 72 aile TOKİ tarafından ilçemize kazandırılan 72 adet konutta iskan ettirilecekler. Kapasite o kadar olduğu için 72 aile yerleşecek. Eğer kapasite fazla olsaydı zannediyorum devlet aklı buraya daha fazla aile yerleştirmeye karar verirdi. Şuan hazırlıklarımız tam değil, hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Birkaç ay içerisinde misafirlerimiz ilçemize gelmeye başlayacaklardır. Ben bütün Ahlatlıların son derece misafirperver davranacaklarından eminim” diye konuştu. MUHAMMED MİNA   | BİTLİS CHA

 

 

share buttonsAjans Ahıska'yı Facebookta Beğenebilirsiniz:

 

Yeni Yazılardan Haberdar Olmak İstermisiniz? :

 

e-maili’inizi kutuya yazıp Göndere basın. AjansAhıska e-Bülten