ANKARA AA

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ukrayna'dan Ahıska Türklerinin ikinci kafilesinin Türkiye'ye getirilmesine ilişkin, "Biz, hükümet olarak Ahıska Türklerine, soydaşlarımıza, kardeşlerimize sahip çıkmaya, onların davasını en yüksek perdeden savunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, gelen bütün Ahıskalı soydaşlarımıza 'vatanınıza hoş geldiniz' diyorum" dedi.

Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin tarih içinde, tarifi mümkün olmayan çok büyük acılar çektiğini, yerlerinden, yurtlarından zorla göç ettirildiklerini, sürgün edildiklerini hatırlattı.

"1829'dan itibaren Ahıskalı kardeşlerimizle aramıza sınırlar girdi. 1944'te, İkinci Dünya Savaşı'nın yaşandığı o dönemki trajedide Ahıskalı soydaşlarımız trenlere bindirilerek sürgün edildiler. 1989 yılında ikinci bir trajedi yaşadı Ahıskalı kardeşlerimiz... Son olarak, Ukrayna’da yaşanan çatışmalar dolayısıyla da zor koşullarla karşı karşıya kaldılar" diyen Akdoğan, Türkiye'nin, yarım asır içerisinde iki defa yerlerinden edilen Ahıskalı kardeşlerine, soydaşlarına sahip çıktığına vurgu yaptı.

"23 bin 546 Ahıskalı soydaşımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti"

Ahıskalılara Türkiye'nin kapılarını ardına kadar açtıklarına işaret eden Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bize göre, Türkiye ne kadar bizim vatanımızsa bir o kadar da Ahıskalı soydaşlarımızın vatanıdır. Hükümet olarak, dünyanın farklı bölgelerindeki soydaşlarımıza, Irak’taki, Suriye’deki Türkmen kardeşlerimize nasıl sahip çıkıyorsak, Ahıskalı Türklere aynı samimiyetle, aynı muhabbetle kucak açıyoruz. 2003 yılına kadar 4 bin 842, 2003’ten sonra, yani AK Parti iktidarları döneminde ise 23 bin 546 Ahıskalı soydaşımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti.

Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Başbakanımızın koordinasyonu ile zor durumdaki Ahıskalı kardeşlerimizin iskan edilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlandı. 25 Aralık’ta ilk kafileyi karşılamış ve Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleşimlerini gerçekleştirmiştik. Bitlis’in Ahlat ilçesinde de yerleşim planlıyoruz. Şimdi de Ukrayna’dan gelecek olan ve 35 aileden oluşan 186 kişilik ikinci kafilenin yerleşimini sağlıyoruz. Gelen kardeşlerimizi, TOKİ tarafından Üzümlü ilçesinde yaptırılan, dayalı döşeli konutlara yerleştiriyoruz. Tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Biz, hükümet olarak Ahıska Türklerine, soydaşlarımıza, kardeşlerimize sahip çıkmaya, onların davasını en yüksek perdeden savunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, gelen bütün Ahıskalı soydaşlarımıza vatanınıza hoş geldiniz diyorum."