Ateşkes: Osmanlılar Akhaltsikhe, Akhalkalaki'yi alacak

 

Gürcistan Tifliste yayın yapan civil internet haber sitesinin arşivinde yer alan haberde:  4 Haziran 1918'de Osmanlı İmparatorluğu ile Kasım 1917'deki Bolşevik ihtilalinden sonra Kafkasya'da kurulan devletlerle, yani Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan ve Azerbaycan Millî Şurası arasında imzalanmış anlaşma olan Batum anlaşmasına imzalanmış sonrasında:

5 Haziran 1918 tairihinde Gürcistan adına Barış görüşmeleri heyeti üyesi Gr. Rtskhiladze, Gürcistan Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan barış anlaşmasının şartlarını hükümete bildirmek için Batum'dan  Tiflise geldi. Osmanlı İmparatorluğu, Azgur ve Abastuban  dışındaki tüm köylerle birlikte Ahılkelek ilçesinin tamamını ve tüm Ahıskayı  ele geçirdi. 

Osmanlı İmparatorluğunun, Almanlarla ve Gürcistan hükümetiyle  anlaşarak, asker taşımak için demiryollarını kullanabilileceğini beyan ettiler. Osmanlı birlikleri, sınırın nehirden geçeceği Ozurgeti'yi derhal terk edecek. Choloki deki Gürcistan birlikleri  Ahıska kalesini ve şehri terk edecek .

 

Almanya'nın katılımı

Barış antlaşması o tarihteki  Tiflis'teki Alman Büyükelçiliği'nde saklanıyor. 3 Haziran 1918 günü saat 23:00'te Gürcistan ve Osmanlı İmparatorluğu temsilcileri tarafından imzalanmıştır.  Alman Büyükelçisi von Schulenburg , Tiflis gazetesi temsilcilerini davet ederek, barış anlaşmasının imzalandığını bildirdi ve bu anlaşmanın radyo [telgraf] tarafından alınan Almanca dilindeki bir kopyasını kendilerine verdi. Henüz yayına uygun görmediğini de sözlerine ekledi. Konuyu gazetecilerle tartışırken, Büyükelçilik üyesi defalarca Osmanlıların anlaşmayı Alman baskısı altında imzaladığını belirtti.

 

Gazete ayrıca yerel Alman kaynaklarından alıntı yaparak önemli bir Alman askeri müfrezesinin şu anda Poti'de olduğunu ve önümüzdeki günlerde Tiflis'e ulaşacağını bildirdi . Aynı kaynaklara göre, Gürcü savaş esirleri Almanya'da silahlandırılıp eğitilerek Gürcistan'a gittiler.

 

 

Osmanlılar, Gürcistan'a 27 Mayıs'ta Akhaltsikhe ve Ahalkalaki'yi teslim etmesi için bir ültimatom ve ayrıca İran yönündeki demiryolunu kontrol etme ve kullanma hakkı verdi. 

“Ertoba” , 2 Haziran'da düzenli Osmanlı müfrezesinin Ahalkalaki'nin güneybatısındaki Kartsakhi köyü yakınlarında 1877 sınırını geçtiğini ve ilerlemeye başladığını bildirdi. Ermeni müfrezesi savaşa girdi ve yakınında Gürcü müfrezesinin yardım ettiği Sulda köyüne doğru çekildi. Savaşlar Artaani ana yolunda bildirildi. 

Osmanlı birlikleri topçu desteğiyle ilerliyordu.

 

Akhaltsikhe ve Akhalkalaki stratejik olarak önemlidir. Onlar Borjomi vadisinin anahtarıdır… [ana demiryolu hattına ve ayrıca Kutaisi'ye erişim sağlar]. Yani Osmanlılar, Akhaltsikhe ilçesini alarak tüm Gürcistan'ın kaderini ellerinde tutacaklardır.

Aynısı  Tiflis'e iyi bir yolu olan Akhalkalaki için de geçerlidir. Düşman (burada osmanlıyı düşman olarak görüyor Gürcistan tarafı) Ahalkalaki'yi elinde tutarsa, birkaç gün içinde Tiflis'e ulaşabilir, Ahalkalaki ile Tiflis arasında doğal bir engel yoktur.