Akdeniz Ahıskalı Türkler Birliği Derneği (AKATÜB) tarafından, 16 Kasım 2017 tarihinde Antalya Kemer'de Huzur Camii yerinde Ahıskalı Türklerin 14-15 Kasım 1944 Sürgünü anısına yemekli Mevlid-i Şerif Programı gerçekleştirildi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, açık hava

Mevlid-i Şerif Programı çerçevesinde, sürgün esnasında şehit edilenler ve sürgünde hayatını kaybedenler yad edildi, Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi, konuşmalar yapıldı ve katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.

 

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, oturan insanlar

Konuşmalar sırasında, zamanın Sovyetler Birliği yönetiminin Türkiye'ye sınır olan bölgelerdeki ve Karadeniz kıyılarındaki Türk varlığını tamamen yok etme gayesi yaşanan sürgünün tek nedeni olarak defalarca vurgulandı.

 

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, oturan insanlar, yemek yiyen insanlar, masa ve iç mekan

Sovyetler Birliği'ni yöneten Stalin'in emri doğrultusunda, 1944 yılında 14 Kasım'ı 15 Kasım'a bağlayan gece çok eski bir Türk yurdu olan ve 1921 yılı itibarı ile günümüzdeki Gürcistan sınırları içerisinde kalan Ahıska şehrinde ve civarındaki ilçelerde yaşayan tüm Türkler sürgüne uğramıştır. Yaklaşık 46 bin Ahıskalı Türk 2. Cihan Harbi'nde nazilere karşı savaşa katılmışken, geriye kalan ihtiyarlardan, kadınlardan ve çocuklardan oluşan 100 bin civarında insan mal vagonlarına hapsedilerek Kazakistan'a, Kırgızistan'a ve Özbekistan'a sürülmüştür. Nerdeyse 1 ay süren sürgün yollarında 20 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir.

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, oturan insanlar, masa ve iç mekan

 

Günümüzde, Ahıskalı Türkler Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Azerbaycan, Rusya ve ABD dahil 10'dan fazla çeşitli ülkelerde yaşamaktadırlar.

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra başlayan göç ile ve, ayrıca, 2 Temmuz 1992 tarihli ve 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye'ye Kabulü ve İskanına Dair Kanun'un da yarattığı etki temelinde 2017 yılı itibarıyla 200 binden fazla Ahıskalı Türk Anavatanımız Türkiye'ye kavuşmuştur.

AKATÜB tarafından düzenlenen Mevlid-i Şerif Programına Kemer Kaymakamı Sn. Mustafa Cihad FESLİHAN, MHP Kemer İlçe Başkanı Sn. Hüseyin KARA, Emekli Tuğgeneral Sn. Ramiz İLKER, Kemer İlçe Müftüsü Sn. Ayhan ERMİŞ, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Ahmet TEMİZ, Antalya Büyükşehir Belediyesi görevlileri, Antalya İl Göç İdaresi Müdürlüğü memurları, AK Parti ve CHP Kemer İlçe Temsilcileri, dini hocalar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda Ahıskalı Türkler teşrif etmişlerdi.

Tüm katılımcılardan ve emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Allah niyetlerimizi ve dualarımızı kabul eylesin.