Ahıskalı Küçük Esma Türkiye’den yardım bekliyor

Azerbaycan’dan Bursaya yerleşen Ahıska Türklerinden Muhammad, ailesinin kızları Esma’nın tedavisi için çalmadık kapı bırakmadı

Ahıskalı Esma’nın Türkiye’de oturma izni ve T.C. Kimliği olmadığından aynı zamanda da yurtdışı edilme korkusu yaşarken ailesi tedavisi ile uğraşıyorlar

Ahıskalı ailenin T.C. Kimliği olmadığı için Sağılık Bakanlığına bağlı hastanelerden yararlanamayan ve Türkiye’de oturma iznide olmadığından yurt dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan aile çocukları için çare arıyor.

Esma, bebeğin ameliyatı çok para olduğu için ailesi Perişan durumda, Esma, evin tek çocuğu ve kan uyuşmazlığından bir daha başka çocukları olmayacağı öğrenildi.

 

 

Bursa’da doğuştan ‘Tavşan dudaklı’ olarak dünyaya gelen ve göz kapağında çekilme olan Azerbeycanlı Ahıska Türklerinden 5 yaşındaki Esma Muhammad’ın yüzünü saçları ile kapatarak gezmek zorunda kalıyor. Esma’nın en büyuk özlemi hayırseverlerin yapacağı yardım ile başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuşup arkadaşları ile oynayarak çocukluğunu yaşamak olduğunu söylüyor.

Bursa’da oturan Ahıska Türklerinden Ayşe ve İsmail Muhammad çiftinin ilk tek çocukları olan 5 yaşındaki Esma, doğuştan tavşan dudaklı olması ve yapılan ameliyatın ardından göz kapağındaki çekilme yüzünden sokağa çıkamıyor, arkadaşlarıyla oynayamıyor. Ailesi ile dışarı çıktığı zaman yüzünü saçları ile kapatmak zorunda kalan Esma Muhammad sağlığına kavuşması için yardımseverlerden destek bekliyor.

Türkiye’ye gelmeden önce Azerbaycan’da kızına bir ameliyat yapıldığını fakat sonuç alamadığını söyleyen İsmail Muhammad, şöyle dedi:

“Bu ameliyattan sonra kızımın göz kapağında çekilme oldu. Çirkin bir görünüm ortaya çıktı. Bu benim yavrumun psikolojisinide buzdu. Türkiye’ye geldik. Bursa’da inşaatlarda işçi olarak çalışıyorum. Aldığım para ile karnımızı zor doyuruyoruz. Kızımın tedavisini yaptıramıyorum. Çünkü hiç bir sosyal güvencem yok.”

 

ANNE 23 NİSAN BAYRAMINDA KIZIMIN SEVİNMESİNİ İSTİYORUM

İstanbul’da bir doktora kızının fotoğraflarını gönderdiğini söyleyen İsmail Muhammad, doktorun yapılacak bazı operasyonlar ile Esma’nın yüzünde ciddi değişimler olabileceğini müjdesini verdiğini anlatırken, şöyle dedi:

“Paramız olmadığı için bu ameliyatı yaptıramıyoruz. Bırakın ameliyatı yaptırmaya tahlileri gerçekleştiremiyoruz. Kızımın en büyük özlemi yüzünü saçları ile kapatmadan gezmek ve arkadaşları ile oynayarak çocukluğunu yaşamak. Bu konuda hayırseverlerden destek bekliyorum. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’dan. Ne olur 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Esma’mı sevindirin.”

DOKTORLARI TEDAVİSİ MÜMKÜN DİYORLAR

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Bülent Yazıcı, “Bu tür vakalar doğuştan ve genetik oluyor. Pek nadir görülüyor. Hastanın tedavisi mümkün. Ben benzer hastaları sağlığına kavuşturdum. Yalnız dudak içinde ayrı bir operasyon gerekiyor. Sanıyorum babasının sosyal güvencesi vardır. Bu konuda ben üzerime düşen görevi yapabilirim” dedi.

 

+90 544 642 59 25  yardım bekleyen  Esma'nın  babası

 İsmail Muhammed

kaynak:Turk Usa Newspaper